Food & Fitness

Ο δρόμος του τσαγιού, μία ιστορία αιώνων γεμάτη γεύσεις ,αρώματα και χρώματα ανατολής

Το τσάι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο. Το συναντάμε σε πάρα πολλές χώρες τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική. Αυτό το ευεργετικό για την υγεία ρόφημα, έχει ρίζες εδώ και χιλιάδες χρόνια και η ιστορία του είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

Η ιστορία του τσαγιού

Η ονομασία και η προέλευση του τσαγιού είναι κινέζικη. Σύμφωνα με έναν αρχαίο κινέζικο μύθο, η κατανάλωση του τσαγιού ξεκίνησε τυχαία το 2737 π.Χ., από τον αυτοκράτορα Σεν Νουνγκ, όταν καταλάθος έπεσαν φύλλα τσαγιού σε ένα τσουκάλι με ζεστό νερό. Πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει, τα φύλλα άρχισαν να βράζουν και να χρωματίζουν το νερό. Ο Σεν Νουνγκ μύρισε το γλυκό άρωμα και δοκίμασε το πρώτο τσάι. Λίγο αργότερα η δυναστεία των Tang (618-906 μ. Χ.), σε συνδυασμό με την πρόοδο  της τεχνολογίας αναβάθμισε την καλλιέργειά του τσαγιού, ενώ νέες μέθοδοι επεξεργασίας βελτίωσαν τη γεύση του σε σημείο που έγινε η μετάβαση του τσαγιού από ιατρικό αφέψημα σε ένα εύγευστο ρόφημα καθιερώνοντας το ως το εθνικό ρόφημα της Κίνας.

Πολύ σύντομα το τσάι εξαπλώθηκε σε όλη την Ασία ενώ στα τέλη του 6ου μ.Χ. αιώνα, το τσάι έχει γεωγραφικά επεκταθεί στην κοντινή Ιαπωνία και Κορέα από βουδιστές μοναχούς που επέστρεφαν από τις σπουδές τους στην Κίνα. Οι Ζεν βουδιστές μοναχοί θα δημιουργούσαν μια ολόκληρη πνευματική τελετή γύρω από το τσάι, η οποία καταλαμβάνει σπουδαίο ρόλο στη καθημερινότητα εκατομμυρίων Γιαπωνέζων μέχρι και σήμερα.

Στην Ευρώπη το τσάι πρωτοεμφανίζεται το 1610 από Πορτογάλους εμπόρους οι οποίοι έφεραν το τσάι στην Γηραιά ήπειρο για λογαριασμό των Ολλανδών. Αρχικά οι Ευρωπαίοι δεν αποδέχτηκαν το τσάι και αυτό γιατί στο μυαλό τους δεν ήταν καταγεγραμμένο ως ένα απολαυστικό ρόφημα αλλά ως ένα ιατρικό αφέψημα. Όταν όμως η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Πορτογαλίας, η οποία αγαπούσε το τσάι, παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο τον δεύτερο της Αγγλίας το 1662 το πρώτο πράγμα που ζήτησε κατά την μετάβαση της στην Αγγλία ήταν μια κούπα ζεστό τσάι. Αυτό ήταν ένα καθοριστικό γεγονός για τη διάδοση και αποδοχή του τσαγιού στη χώρα καθώς σύντομα όλη η μοντέρνα κοινωνία της εποχής, ήθελε να πίνει τσάι όπως οι γαλαζοαίματοι.

Το τσάι τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας τού ήταν πανάκριβο, μετά όμως το 1675 η τιμή του έπεσε σε λογικά πλαίσια. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η αγγλική εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, η οποία λειτούργησε από το 1600 περίπου ως το 1858, δημιούργησε το μεγαλύτερο μονοπώλιο τσαγιού. Για να διασφαλιστεί μάλιστα η διαιώνιση αυτού του μονοπωλίου, το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε το Διάταγμα του Τσαγιού του 1773 το οποίο δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων και ίσως ήταν μία από τις αφορμές που προκάλεσαν την Αμερικανική Επανάσταση. Συγκεκριμένα μετά την ψήφιση αυτού του διατάγματος και σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση που είχαν επιβάλει οι Άγγλοι στις αποικίες, δημιουργήθηκε τεράστια δυσφορία στους κατοίκους και ιδιαίτερα στους πλουσιότερους, οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από την οικονομική κηδεμονία της Μεγάλης Βρετανίας. Η δυσφορία για τα φορολογικά μέτρα αρχικά αλλά κυρίως για το φόρο του τσαγιού, ήταν τέτοια που οδήγησε τους Αμερικανούς όχι μόνο να σταματήσουν να αγοράζουν τσάι, αλλά και να καταστρέψουν μεγάλα φορτία τσαγιού, πετώντας τα στη θάλασσα του λιμανιού της Βοστόνης. Η Αγγλία αντέδρασε άμεσα στην ανάρμοστη συμπεριφορά των αποίκων στέλνοντας στρατό ώστε να τιμωρηθούν όλοι οι αντιφρονούντες, γεγονός που οδήγησε στην αρχή της Αμερικανικής Επανάστασης. 

Στη σύγχρονη ιστορία, πλησιάζοντας τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, η καλλιέργεια του τσαγιού διαδόθηκε σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Σήμερα, το γνωστό σε όλους τσάι, είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο, με παγκόσμια κατανάλωση η οποία προβλέπεται να πλησιάσει τα 300 δισεκατομμύρια λίτρα έως το 2021.

Σύσταση τσαγιού – Οφέλη για τον οργανισμό

Το τσάι προέρχεται από τα φύλλα του δένδρου τσάι (Καμέλια η σινική – Camellia sinensis ή Καμέλια η θεά – Camellia thea) και λόγω της ιδιαίτερης σύστασης του προσφέρει τεράστια οφέλη στον οργανισμό μας.

Το τσάι είναι γνωστό ότι βελτιώνει διάφορες γνωστικές λειτουργίες, όπως τη συγκέντρωση και την μνήμη, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη ιατρικές μελέτες που εξετάζουν τη συμβολή του τσαγιού στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιοπαθειών. 

Περιέχει σε ποσοστό περίπου 3%  αλκαλοειδές καφεΐνη, όπως και ο καφές, με αποτέλεσμα η κατανάλωση του τσαγιού να έχει παρόμοια επίδραση στον οργανισμό όπως και ο καφές, δηλαδή διέγερση του νευρικού συστήματος ενώ αυξάνει την αντοχή στην κούραση, σε μικρότερο όμως βαθμό. Άλλα κύρια συστατικά του τσαγιού είναι οι πουρίνες, η θεοφυλλίνη και η θεοβρωμίνη, που είναι όπως και η καφεΐνη παράγωγα της ξανθίνης. Το τσάι περιέχει επίσης πολυφαινόλες, ταννίνες και κατεχίνες, στις οποίες αποδίδεται η  αντιοξειδωτική του δράση, καθώς περιέχει εως και δέκα φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία από τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ παράλληλα ερευνάται η σχέση τού με την αύξηση του μεταβολισμού και το ρόλο τού ως βοήθημα στην απώλεια βάρους.

🍵Πηγές :

 
«Masala spice Chai», chai-tea.org
 
«It’s chai time». UK Tea Council. 8 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2012.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button