Inspiration

Δημήτρης Καρβέλης, ο βραβευμένος travel blogger που εξερευνά τις ομορφιές του πλανήτη μας και μας ταξιδεύει σε τόπους ονειρεμένους

Η σύνδεση μας με τη φύση είναι η κατάσταση εκείνη που μπορεί να μας φέρει λίγο πιο κοντά με τον βαθύτερο εαυτό μας. Ο travel blogger Δημήτρης Καρβέλης γνωστός ως Kdexplorer, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος μέσα από τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες έχει μπει στη διαδικασία πολλές φορές να αναθεωρήσει τη ζωή του, να επαναπροσδιορίσει στόχους και όνειρα καθώς και να ξανασυστηθεί στον εαυτό του.

Ο Δημήτρης κατάγεται από το γραφικό χωριό Γλώσσα της Σκοπέλου και σε ηλικία δεκαοχτώ ετών μετακόμισε στην Αθήνα για σπουδές. Όντας ακόμη φοιτητής άρχισε να νιώθει αυτή τη γλυκιά ανάγκη που αισθάνεται κάθε νέος που φεύγει από την οικογενειακή φωλιά και ανοίγει τα φτερά του…την ανάγκη να ταξιδέψει, να ανακαλύψει και να κατακτήσει τον κόσμο!

Το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό ήταν στην καθηλωτική πόλη της Βουδαπέστης το 2012. Κατά την επιστροφή του από αυτό το ταξίδι, ο Δημήτρης κατάλαβε ότι η ζωή χωρίς τα ταξίδια, χωρίς τη γνώση για άλλες κουλτούρες, ήθη και έθιμα, χωρίς τα μαγευτικά φυσικά τοπία που σου ευφραίνουν την καρδιά, δεν είναι για εκείνον ζωή… είναι απλά μια περιφορά μιας ανθρώπινης ύπαρξης μέσα σε βαρετές συζητήσεις και άχρωμες λέξεις.

Το ταξίδι στην Βουδαπέστη ήταν μόνο η αρχή για μια σειρά από αρκετά ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Δημήτρης νιώθοντας την ανάγκη να αποτυπώσει με κάποιο τρόπο τις εμπειρίες που βίωνε στα ταξίδια του, άρχισε να καταγραφεί και να βιντεοσκοπεί τις σημαντικότερες στιγμές του με απώτερο σκοπό να “μεταφέρει” σε φίλους αρχικά και αργότερα σε όλο τον κόσμο που τον ακολουθούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ανεπανάληπτες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάποιος ταξιδεύοντας σε συνδυασμό πάντα με την θεία μεγαλοπρέπεια της φύσης.

Πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι αυτό το χόμπι μπορεί να πάρει μία άλλη μορφή και να μετατραπεί σε μία όμορφη ενασχόληση. Ορμώμενος από αυτή τη σκέψη ξεκίνησε να ασχολείται με το travel blogging, οργανώνοντας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα ταξίδια του, ψάχνοντας δραστηριότητες ώστε να αναδειχθεί το φυσικό τοπίο της κάθε χώρας που θα επισκεπτόταν και μεταφέροντας στους ακολούθους του στα social media χρήσιμες πληροφορίες με στόχο να ζήσουν και εκείνοι την δική τους ταξιδιωτική εμπειρία στο έπακρο.

Η σκληρή δουλειά για ένα χόμπι που εξελίχθηκε σε πάθος προκάλεσε μια αναταραχή στον κόσμο των ήδη εδραιωμένων Ελλήνων Travel bloggers, με αποτέλεσμα ο κόσμος να τον ξεχωρίσει και το 2020 να τον χρίσει νικητή στον διαγωνισμό του Athens Voice. Το στοιχείο της περιπέτειας που έχει εντάξει με μαεστρία στο περιεχόμενο του blog του καθώς και η ειλικρινής περιγραφή των γεγονότων και των συναισθημάτων του, τον βοήθησαν να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους χαρίζοντας του τη νίκη.

Η φράση ταξιδεύω άρα υπάρχω νομίζω ότι βρίσκει την απόλυτη ταύτιση στο πρόσωπο του Δημήτρη Καρβέλη. Η συνέντευξη του είναι ταξιδιάρικη, ρομαντική και χαρακτηρίζεται έντονα από τον αυθορμητισμό του χαρακτήρα του νεαρού αυτού εξερευνητή. Το ταξίδι όπως λέει και ο ίδιος είναι ο καλύτερος δάσκαλος, όχι μόνο γιατί σου διδάσκει για τον κόσμο, αλλά και για τη θέση σου μέσα σε αυτόν. Ας μεταφερθούμε λοιπόν νοερά μέσα από τα λόγια του Δημήτρη σε μια λαμπερή ανατολή, σε ένα καταπράσινο δάσος ή ίσως σε μια καταγάλανη θάλασσα και ας υποσχεθούμε στον εαυτό μας όταν τελειώσει η πανδημία να του χαρίζουμε έστω ένα ταξίδι τον χρόνο, δωρίζοντας του όμορφες αναμνήσεις που δεν θα μπορούν να περιγραφτούν με λέξεις άλλα μόνο με δυνατά συναισθήματα!

Δημήτρη θα μπορούσες με απλά λόγια να μας εξηγήσεις τι είναι το travel blogging;

Το travel blogging πρωτοεμφανίστηκε το 2002 στο εξωτερικό και γνώρισε πραγματικά πολύ μεγάλη άνθηση. Λίγο αργότερα έκανε την εμφάνιση του και στην Ελλάδα όπου μεγάλη μερίδα του κόσμου το αγάπησε και το έκανε κομμάτι της ζωής του. Με τον ορισμό travel blogging, επί της ουσίας εννοούμε ένα άτομο, ένα ζευγάρι ή ακόμη και μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται, μέσα από την δική τους οπτική γωνία, τις εμπειρίες που βιώνουν στα ταξίδια τους. Στόχος του travel blogging είναι οι ταξιδιωτικές εμπειρίες κάποιων ανθρώπων να εμπνεύσουν όλους εμάς εκεί έξω, να ανακαλύψουμε την μαγεία των ταξιδιών και παράλληλα να αποκομίσουμε σημαντικές πληροφορίες ώστε όταν αποφασίσουμε να επισκεφτούμε την χώρα που μας προτείνει ένας travel blogger, να ζήσουμε αντίστοιχες εμπειρίες με αυτές που έζησε εκείνος, να ενημερωθούμε για το τι πρέπει να αποφύγουμε καθώς και τι δεν πρέπει να παραλείψουμε να δούμε, βοηθώντας μας με αυτό τον τρόπο να ζήσουμε την ταξιδιωτική μας εμπειρία στο έπακρο. Αντίστοιχα υπάρχουν και οι Food Bloggers, οι FashionBloggers και άλλες κατηγορίες bloggers που μιλούν μέσα από τα blogs τους, στους ανθρώπους που τους ακολουθούν σχετικά με το δικό τους πεδίο ενασχόλησης.

Εσένα τι είναι αυτό που σε ώθησε ώστε να γίνεις travel blogger;

Ξεκινώντας να ταξιδεύω διάβαζα δημοφιλείς bloggers και πραγματικά ένιωθα συνεπαρμένος μέσα από το περιεχόμενο των αφηγήσεων τους. Για μένα αποτέλεσαν μία πηγή έμπνευσης. Μου άρεσε πάρα πολύ όλο αυτό και χωρίς να το σκεφτώ και πάρα πολύ δημιούργησα τον KDEXPLORER, έναν ταπεινό εξερευνητή που θα μοιράζεται τις εμπειρίες από τα ταξίδια του. Ήθελα και εγώ με την σειρά μου, να μπορώ να επηρεάσω τους φίλους μου, ώστε να ανακαλύψουν την μαγεία των ταξιδιών. Στην αρχή έφτιαξα το blog kdexplorer.com ,το οποίο ήταν ένα ημερολόγιο των εξορμήσεων μου γραμμένο στα αγγλικά. Σήμερα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράζομαι χρήσιμές πληροφορίες, συναισθήματα και φωτογραφίες από τα μέρη που επισκέπτομαι. Όταν ξεκίνησα να μοιράζομαι τις εμπειρίες των ταξιδιών μου μέσα από τα Social Media καθώς και το κανάλι μου στο YouTube, αντιλήφθηκα ότι ίσως θα μπορούσα να διεκδικήσω και κάποιες συνεργασίες λαμβάνοντας δωρεάν παροχές (διαμονή, φαγητό, μετακίνηση, εξοπλισμό) με σκοπό να κάνω αυτό που αγαπώ όσο το δυνατόν πιο συχνά δηλαδή να ταξιδεύω! Έχοντας ως στόχο να μπω και εγώ δυναμικά στον χάρτη με τα πιο γνωστά Ελληνικά Travel Blogs, ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο επαγγελματικά με το blog μου και να οργανώνω τα ταξίδια μου με πάσα λεπτομέρεια.

Τι θα έλεγες στους ανθρώπους που ταξιδεύουν σε διάφορους προορισμούς όπως στο Μπαλί, στις Μαλδίβες κ.τ.λ. απλά και μόνο λόγω της δημοφιλίας που έχουν αποκτήσει αυτά τα μέρη κυρίως από την υπερβολική προβολή τους μέσα από τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Πως αξιολογείς αυτό το κριτήριο; Κατά τη γνώμη σου που κρύβεται η μαγεία των ταξιδιών;

Για μένα είναι θετικό το γεγονός ότι ένας άνθρωπος μπαίνει στην διαδικασία να ετοιμάσει βαλίτσες για ένα ταξίδι, άσχετα με το κριτήριο επιλογής! Σίγουρα το να ταξιδεύεις όχι εξαιτίας της ανάγκης σου να ανακαλύψεις κάτι καινούργιο αλλά με σκοπό επιστρέφοντας να πεις: “Πήγα και εγώ στο Μπαλί”, δεν με βρίσκει 100% σύμφωνο. Πίστεψε με όμως, ακόμη και αυτός να είναι ο λόγος ο άνθρωπος αυτός θα έχει πάρει έστω και ένα μικρό ερέθισμα από τον μαγικό κόσμο του ταξιδιού. Κάτι θα του μείνει! Μετά είναι στο χέρι του καθενός πως θα το αξιοποιήσει…αν και πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που μπαίνουν στην διαδικασία να ταξιδέψουν χαίρονται τόσο πολύ από την εμπειρία που βιώνουν, που συνήθως λίγες μέρες αφού επιστρέψουν ξεκινούν να ψάχνουν εισιτήρια ώστε να οργανώσουν το επόμενο τους ταξίδι. Και εγώ αν δεν έβλεπα τις όμορφες φωτογραφίες από την Χριστουγεννιάτικη Βουδαπέστη το 2012 που ήταν Νο1 ταξιδιωτικός προορισμός μπορεί να μην είχα ταξιδέψει τότε σ’ αυτή την πανέμορφη πόλη και τώρα ίσως να μην κάναμε αυτή την συζήτηση.

Το δύσκολο είναι να κάνεις την αρχή! Οπότε η προβολή δημοφιλών προορισμών ίσως αποτελεί μία θετική παρακίνηση για να το καταφέρεις. Η μαγεία των ταξιδιών θεωρώ ότι κρύβεται στα απλά πράγματα, από το πρώτο τηλεφώνημα: “Eλα ρε βρήκα φτηνά εισιτήρια για Εδιμβούργου φύγαμε;” μέχρι την προετοιμασία του ταξιδιού, την στιγμή του check in και φυσικά ό,τι άλλο ακολουθήσει μετά. Δεν χρειάζεσαι πολλά, καλή παρέα και θετική σκέψη και η μαγεία των ταξιδιών είναι εκεί για την ανακαλύψεις!

Γενικά προτιμάς να ταξιδεύεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Με ποια κριτήρια επιλέγεις τα μέρη που επισκέπτεσαι; Υπάρχει κάποιος προορισμός που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου;

Η επιλογή των προορισμών ποικίλει, αναλόγως τι θέλω να ζήσω κάθε φορά. Αυτό που κυριαρχεί ως κριτήριο το τελευταίο διάστημα είναι η φυσική ομορφιά ενός τόπου, στη συνέχεια οι άνθρωποι που ζουν εκεί και μετά όλα τα υπόλοιπα. Είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό ο στόχος είναι ένας να ταξιδεύω στον πλανήτη Γη με κάθε ευκαιρία! Δεν βάζω προτεραιότητες σε αυτό. Δεν έχει σημασία το που ή το πόσο μακριά θα πας με παρέα ή μόνος σημαντικό είναι να ζήσεις κάτι καινούργιο και μοναδικό. No rules no plans get out and explore.

Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου ως προορισμός έχει η Αίγυπτος. Ήταν η πρώτη φορά που ταξίδεψα εκτός Ευρώπης και ήρθα αντιμέτωπος με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής. Εκεί συνειδητοποίησα πολλά για τους “παράλληλους κόσμους” που ζούμε πολλοί άνθρωποι μεταξύ μας αν και βρισκόμαστε στον ίδιο πλανήτη.

Ας περάσουμε όμως σε μία πολύ σημαντική σου στιγμή ως travel blogger, στη βράβευση σου από Athens Voice; Ποια συναισθήματα σου δημιουργήθηκαν όταν έφτασες σε επίπεδο να βραβεύεσαι για κάτι που ξεκίνησε αρχικά σαν χόμπι αλλά τελικά ο αντίκτυπος του στον κόσμο ήταν τόσο μεγάλος, που το μετέτρεψε σε μια όμορφη ενασχόληση; Ήταν κάτι που το περίμενες;

Ειλικρινά όχι, δεν το περίμενα. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το travel blogging δεν μπορούσε να περάσει από το μυαλό μου ότι θα ανακηρυχθώ ο καλύτερος Έλληνας travel blogger από την εφημερίδα Αthens Voice. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι είχα αφιερώσει πάρα πολύ προσωπικό χρόνο και είχα δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για το blog μου καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου χρόνου. Όταν κάνεις κάτι που αγαπάς πραγματικά, περνάει τόσο γρήγορα ο χρόνος που ξεχνάς πόσες ώρες έχεις αφιερώσει…αυτό ίσως συμβαίνει, γιατί ο χρόνος αυτός καταγράφεται στο μυαλό σου σαν ώρα χαράς και δημιουργίας και όχι σαν αγγαρεία. Κατακτώντας το βραβείο αυτό αισθάνθηκα μία δικαίωση, αισθάνθηκα ότι και εγώ με τον τρόπο μου, έχω επηρεάσει θετικά κάποιους άλλους ανθρώπους ώστε να φτάσουν στο σημείο να με ανακηρύξουν νικητή. Για μένα ως Δημήτρη η αληθινή επιβράβευση έρχεται κάθε φορά που λαμβάνω κάποιο μήνυμα από ανθρώπους που ταξίδεψαν σε ένα προορισμό επειδή είδαν μια φωτογραφία, διάβασαν ένα άρθρο μου ή παρακολούθησαν κάποιο βίντεο μου στο YouTube. Αυτή η επιβράβευση αξίζει όσο χίλια βραβεία…

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με το travel blogging. Ποιο χαρακτηριστικό σου θεωρείς ότι σε έκανε να ξεχωρίσεις; Τελικά ο τρόπος που μεταδίδει ο κάθε άνθρωπος την δική του ταξιδιωτική εμπειρία είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το πως μεταφέρει και μεταδίδει την δική του αλήθεια; Οι “στημένοι χαρακτήρες” αναγνωρίζονται από τον κόσμο και εν τέλει απορρίπτονται;

Πάρα πολύ ωραία ερώτηση! Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ εύκολο να λέγεσαι blogger μοιράζοντας πληροφορίες και εμπειρίες από ένα χόμπι σου ή και σκέψεις σου για το τι συμβαίνει γύρω σου. Σημαντικό είναι να έχεις ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που θα σε διαχωρίσει από τους υπόλοιπους blogers. Ως travel blogger θα πρέπει να έχεις την δική σου ξεχωριστή ταυτότητα. Αυτό που χαρακτηρίζει εμένα είναι το adventure στοιχείο! Θεωρούμαι ο μοναδικός Έλληνας Adventure Travel blogger με ταξιδιωτικό περιεχόμενο σε συνδυασμό με φυσικό τοπίο και εναλλακτικές δραστηριότητες. Μου αρέσει όταν επισκέπτομαι μια περιοχή πέραν τον ανθρώπων, την τοπική κουζίνα , την φιλοξενία να ανακαλύπτω και τη φύση. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις; Φυσικά με δραστηριότητες γύρω από αυτή.

Άλλο ένα στοιχείο που με διαφοροποιεί πιστεύω είναι οι φωτογραφίες μου.. Στην πλειοψηφία των φωτογραφιών μου δεν θα δεις απλά ένα τοπίο αλλά και μένα μέσα σε αυτό θέλοντας να δείξω με αυτό τον τρόπο τα συναισθήματα μου εκείνη την στιγμή. Ο κόσμος έχει ανάγκη από θετική σκέψη ,χαμόγελο και χαρά πόσο μάλλον σήμερα που διανύουμε δύσκολες εποχές…Αυτό όμως που μετράει περισσότερο απ’ όλα είναι να είσαι ο εαυτός σου ! Τι κάνει έναν blogger δημοφιλή; Η σχέση εμπιστοσύνης που χτίζει με τους ακολούθους του. Ο blogger επιλέγει τι θα διαφημίσει ώστε να είναι ένα προϊόν που του ταιριάζει και μπορεί να το εντάξει στο blog του. Υπάρχουν περιπτώσεις blogger που λόγω της δημοτικότητας τους διαφήμισαν προϊόντα απλά και μόνο για τα χρήματα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει η καταστροφή τους. Οπότε ναι “στημένοι χαρακτήρες” αναγνωρίζονται από τον κόσμο και εν τέλει απορρίπτονται!

Πιστεύεις ότι τα ταξίδια έχουν και έναν ηθοπλαστικό χαρακτήρα; Μπορούν να διαμορφώσουν την προσωπικότητα μας; Υπήρξε κάποιο ταξίδι που σε έβαλε σε διαδικασία αναθεώρησης απόψεων, αξιολόγησης καταστάσεων ή και ανθρώπων;

Έτσι ακριβώς! Τα ταξίδια είναι μία καλή ευκαιρία να ανακαλύψεις καλύτερα τον εαυτό σου, γιατί ταξιδεύοντας έχεις το χρόνο για αναδρομή και ανασκόπηση. Το κάθε ταξίδι είναι ο καλύτερος δάσκαλος, γιατί όχι μόνο σου διδάσκει για τον κόσμο αλλά και για τη θέση σου μέσα σε αυτόν. Για να μπορέσω να εξηγήσω καλύτερα τι εννοώ θα ήθελα να αφηγηθώ την εμπειρία που βίωσα κατά την ανάβαση μου στο όρος Σινά στην Αίγυπτο. Φτάνοντας λοιπόν στην κορυφή του όρους Σινά παρέα με την σύντροφο μου Ελευθερία, πραγματικά κουρασμένοι για την ακρίβεια εξαντλημένοι από την κούραση του ταξιδιού αλλά και την δύσκολη ανάβαση ζήσαμε μια μοναδική στιγμή, παραμένοντας όρθιοι, αν και δεν μας κρατούσαν τα πόδια μας, μόνο και μόνο για να απολαύσουμε την ανατολή του ήλιου. Ένα θαύμα της φύσης που συμβαίνει κάθε μέρα θυμίζοντας μας ότι ο χρόνος προχωρά συνεχώς και ότι η αλλαγή είναι μια σταθερά της ζωής. Άνθρωποι λοιπόν από κάθε γωνιά του πλανήτη, όλων των θρησκειών, αγκαλιά ο ένας με τον άλλο κοιτούσαν τον ήλιο να ξεπροβάλλει σαν φλόγα πίσω από τις γρανιτένιες κορυφές της Αιγύπτου . Ψαλμωδίες ακούγονταν από παντού…. για την ακρίβεια όλοι οι πιστοί έψελναν στη γλώσσα τους, σε μία τέλεια αρμονία! Είναι από τις στιγμές που απλά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτά τα συναισθήματα που βιώσαμε.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την στιγμή της ζωής μου. Είναι η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι η διαφορετική γλώσσα, οι διαφορετικές κουλτούρες, οι ξένοι Θεοί δεν είναι εμπόδιο αλλά γέφυρα μεταξύ των λαών… Έμαθα να σέβομαι τη διαφορετικότητα και κατάλαβα αληθινά την σημαντικότητα αυτής της λέξης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος που αποκόμισα ανεβαίνοντας στο όρος Σινά. Αυτή η ταξιδιωτική εμπειρία πραγματικά με άλλαξε και γνώρισα έναν άλλο Δημήτρη!

“Το κάθε ταξίδι είναι ο καλύτερος δάσκαλος, όχι μόνο γιατί σου διδάσκει για τον κόσμο, αλλά και για τη θέση σου μέσα σε αυτόν.” Θεωρείς ότι έχεις βρει ποια είναι η θέση σου μέσα στον κόσμο;

Νομίζω πως όποιος μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, θα έχει λύσει το μυστήριο της ανθρώπινης ζωής. Προσπαθώντας να βρω την θέση μου μέσα στο κόσμο ζω ίσως τη μεγαλύτερη και σπουδαιότερη εξερεύνηση της ζωής μου. Με την βοήθεια των ταξιδιών έχει κάθε άνθρωπος πολλά περισσότερα ερεθίσματα για να προβληματιστεί και να δώσει απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα όπως στο ποιος θέλει να είναι αλλά και ποιος θέλει να είναι ο σκοπός της ζωής του. Τρία πράγματα έχω πάντα στο μυαλό μου: ταπεινότητα ,αγάπη και ειρήνη .Ξεκινάμε πρώτα υιοθετώντας αυτές τις αξίες εμείς οι ίδιοι, στη συνέχεια ο περίγυρος μας και πάντα ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα τις υιοθετήσει και ο υπόλοιπος κόσμος.

Ποιος είναι ο στόχος σου ως travel blogger; Ποιο είναι το μήνυμα που θες να ‘περάσεις’ στους ανθρώπους;

Ο στόχος μου ως kdexplorer παραμένει ο ίδιος, να εμπνεύσω όλο και περισσότερους ανθρώπους να αγαπήσουν την φύση και να ανακαλύψουν την μαγεία των ταξιδιών!

Αν θέλετε μπορείτε να ακολουθήσετε τον Δημήτρη Καρβέλη στους παρακάτω συνδέσμους:

Instagram: https://www.instagram.com/kdexplorer10 

Blog: https://www.kdexplorer.com 

Facebook: https://www.facebook.com/kdexplorer1010

YouTube: https://www.youtube.com/c/kdexplorer10

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button