Inspiration

Ο Γιώργος Δεληγιάννης είδε τον θαυμαστό κόσμο των παιχνιδιών μέσα από τα μάτια των τυφλών ανθρώπων και δημιούργησε το Μπιριμπόλεξο

Ο θαυμασμός είναι το συναίσθημα που προκαλείται σε κάποιον, όταν παρατηρεί έναν άνθρωπο που έχει μία ιδιαίτερη ικανότητα, ή ένα πηγαίο ταλέντο ή μία αδιαμφισβήτητη δεξιότητα. Αυτός ο ορισμός καλύπτει απόλυτα το συναίσθημα που νιώθω κάθε φορά που αντικρίζω τον Γιώργο Δεληγιάννη, έναν νέο άνθρωπο που κατασκευάζει ευφάνταστα παιχνίδια, με σκοπό να μην αποκλείεται καμία κοινωνική ομάδα από την χαρά του παιχνιδιού.

Ο Γιώργος είναι ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται για την ευγένειά του, την καλοσύνη του καθώς και την αγάπη του για τους συνανθρώπους του. Η μετακόμιση του στην Θεσσαλονίκη, στον τόπο καταγωγής της γυναίκας του, αρχικά φαινόταν ως μια απλή μετάβαση από την επαρχία της Κέρκυρας στην όμορφη συμπρωτεύουσα, η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Αυτή η μετάβαση εξελίχθηκε σε μια σπουδαία εσωτερική αναζήτηση… για την ακρίβεια υπήρξε η αφορμή ο Γιώργος να περιπλανηθεί ανάμεσα σε δύο παράλληλους κόσμους: τον κόσμο των ανθρώπων που βλέπουν με τα μάτια και τον κόσμο των τυφλών ανθρώπων που βλέπουν με την καρδιά.

Η γειτνίαση του σπιτιού του με τη Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης ήταν το ερέθισμα, η τακτική επαφή του με αρκετούς τυφλούς ανθρώπους στην γειτονιά του ήταν η τροφή για σκέψη και τέλος η δημιουργία του Μπιριμπόλεξου, ήταν η πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους του.

Το Μπιριμπόλεξο είναι ένα παιχνίδι που αποτελείται από κάρτες, πάνω στις οποίες βρίσκονται γράμματα και αριθμοί, και δημιουργήθηκε με τη λογική ένα παιδί ή ένας ενήλικας που βλέπει να μπορεί να παίξει με ένα παιδί ή έναν ενήλικα με περιορισμένη όραση. Αρχικά οι παίχτες κάθονται γύρω από ένα τραπέζι όπου και παίρνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό καρτών πάνω στις οποίες αναγράφονται αριθμοί καθώς και γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία αποδίδονται και με τον κώδικα Μπράιγ μέσω μιας ειδικής 3D εκτύπωσης, και προσπαθούν να φτιάξουν λέξεις. Στη συνέχεια ακολουθώντας τους κανόνες δύο διαφορετικών παιχνιδιών, αυτών της μπιρίμπας και του σκραμπλ, οι παίχτες πρέπει να φτιάξουν όσο το δυνατόν πιο πολλές λέξεις με σκοπό να μαζέψουν πόντους. Ο παίχτης με τους περισσότερους πόντους ανακηρύσσεται νικητής. 

Το Μπιριμπόλεξο αρχικά χρηµατοδοτήθηκε από την Kickstarter, μία πλατφόρμα που το τελευταίο διάστημα λειτουργεί και στη χώρα μας, όπου οι χρήστες μπορούν να δουν τις ιδέες διάφορων δημιουργών και εν συνεχεία έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν και επί της ουσίας να στηρίξουν την ιδέα που τους άρεσε πιο πολύ.

Έχοντας πάντα στο μυαλό μου τα λόγια του Σωκράτη: “Τα δυνατά μυαλά συζητούν ιδέες, τα μέτρια γεγονότα και τα αδύναμα άλλους ανθρώπους”, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Γιώργος Δεληγιάννης αναμφίβολα ανήκει στα δυνατά μυαλά της χώρας μας. Η κατασκευή ευρηματικών παιχνιδιών που προκύπτουν από το “μπλέξιμο” δύο ή περισσότερων παιχνιδιών σε συνδυασμό με την ιδέα να μην αποκλείεται καμία κοινωνική ομάδα ατόμων από τη χαρά του παιχνιδιού αποτελούν τον κεντρικό άξονα της εξαιρετικής αυτής επιχειρηματικής προσπάθειας η οποία πραγματικά είναι άξια πολλών συγχαρητηρίων.

Πέρα όμως από το Μπιριμπόλεξο, οι ιδέες για “μπερδεμένα”-“πειραγμένα” παιχνίδια δεν σταματούν ποτέ. Το Cuble (Κυβόλεξο) είναι ένα ακόμη “μπερδεμένο” παιχνίδι που συνδυάζει το σκραμπλ με τα ζάρια, ενώ η κλασσική Αγωνία μετατράπηκε σε Αγωνία προσιτή σε άτομα με αχρωματοψία στηριζόμενη στον κωδικό αχρωματοψίας ColorADD® (– sistema de identificação de cores para daltónicos), όπου τα χρώματα απεικονίζονται και με σύμβολα. Επίσης το Rainbow Octapus αλλά και τα αγαπημένα monster-άκια, που δημιούργησε ο Γιώργος με τη βοήθεια της κόρης του Ηλέκτρας, είναι δύο εξίσου ευρηματικά παιχνίδια που παίζονται κυρίως από παιδιά μικρότερης ηλικίας. Όλα αυτά τα ιδιαίτερα – διαφορετικά  παιχνίδια βρίσκονται σε διαδικασία παραγωγής από την εταιρία “prototyping games”, την εταιρία παραγωγής παιχνιδιών που δημιούργησε ο ίδιος ο Γιώργος Δεληγιάννης ώστε να υλοποιήσει το όνειρο του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button