Inspiration

Νίκος Ριγανάς: “Το μεγαλύτερο κέρδος που αποκόμισα μέσα από το Χάντμπολ, είναι να προσπαθώ πάντα να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος”

Ο Νίκος Ριγανάς, είναι ένας από τους καλύτερους παίχτες Χάντμπολ της γενιάς του. Είναι ένας διακεκριμένος αθλητής, ο οποίος έχει αφήσει το δικό του στίγμα στον χώρο του Χάντμπολ, έχοντας στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές τόσο στην εθνική ομάδα Χάντμπολ όσο και σε κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Για να γίνει κάποιος επαγγελματίας αθλητής, πρέπει να αναπτύξει αρκετές δεξιότητες, να αποκτήσει πειθαρχία, να κάνει συστηματική προπόνηση και κατά την γνώμη μου να έχει ταλέντο. Ο Νίκος από μικρή ηλικία διέθετε όλο το πακέτο ενός επαγγελματία αθλητή και μάλιστα είχε τραβήξει την προσοχή πολλών παραγόντων του αθλητισμού, οι οποίοι έδειχναν ξεκάθαρα το ενδιαφέρον τους για τον νεαρό Κερκυραίο με τις δυνατές ρίψεις και την απίστευτη μαχητικότητα.

Το 2001 ήταν μία πολύ σημαντική χρονιά για εκείνον, μιας και σε ηλικία μόλις δεκαεφτά ετών, ύστερα από μια εξαιρετική παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του Πανελλήνιου πρωταθλήματος παίδων στο Χάντμπολ, κατέκτησε τον τίτλο του πολυτιμότερου παίχτη της διοργάνωσης. Αυτή η διάκριση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα αθλητική του πορεία, η οποία ομολογουμένως υπήρξε λαμπρή.

Στα δεκαοχτώ του χρόνια αποχαιρετά την ομάδα Χάντμπολ του ΑΟ Φαίακα και ξεκινά μια μεγάλη καριέρα συμμετέχοντας σε μερικές από τις σπουδαιότερες ομάδες Χάντμπολ της Ελλάδας όπως: ο Φίλιππος Βέροιας, ο Αθηναϊκός, ο Πανελλήνιος με τις οποίες κατέκτησε αρκετούς τίτλους σε πανελλήνιο επίπεδο. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα το 2010 ο Νίκος βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του αφού κατακτά με την ομάδα του ΠΑΟΚ το Ελληνικό πρωτάθλημα με τον ίδιο να κερδίζει έναν ακόμη τίτλο, αυτόν του πολυτιμότερου παίχτη του πρωταθλήματος.

Στη συνέχεια έκανε ένα πολύ δυνατό συμβόλαιο με την Ρουμανική ομάδα Χάντμπολ HCM.Constanta, ενώ το 2011 αποτελεί μια από τις κορυφαίες χρονιές της καριέρας του αφού βρέθηκε με την ομάδα της Ρουμανίας στην πρώτη θέση σε τρεις διαφορετικές αθλητικές διοργανώσεις. Το 2012 η Constanta αποτελεί πλέον παρελθόν και μετακομίζει στη Γερμανία όπου η Γερμανική ομάδα Χάντμπολ Sarlouis του προσέφερε ένα πολλά υποσχόμενο συμβόλαιο.

Ύστερα από τρία χρόνια στη Γερμανική Sarlouis, ο Νίκος πήρε τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην αγαπημένη του Κέρκυρα όπου ανέλαβε καθήκοντα προπονητή στην ομάδα Χάντμπολ του ΑΟ Φαίακα. Μετά από πολύ σκληρή δουλειά και συλλογική προσπάθεια όλων των παιχτών της ομάδας, καταφέρνουν όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά το ακατόρθωτο… την άνοδο της ομάδας του ΑΟ Φαίακα στην Α’ εθνική κατηγορία.

Όμως η ζωή κάνει κύκλους και εμείς οφείλουμε αυτούς τους κύκλους να τους ανοίγουμε και να τους κλείνουμε όταν κρίνουμε πως έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή. Έτσι λοιπόν πριν από λίγο διάστημα ήρθε η στιγμή που ο Νίκος αποφάσισε να κλείσει έναν δικό του κύκλο, αυτόν του Χάντμπολ.

Ο Νίκος Ριγανάς θεωρώ ότι είναι ένας αθλητής πρότυπο. Είναι ένας άνθρωπος που μέσα από σκληρή δουλειά, αυταπάρνηση, στοχοθεσία, επιμονή, υπομονή και συνεχείς προπονήσεις κατάφερε να κεράσει τον εαυτό του, τους συναθλητές του αλλά και όλο τον κόσμο που τον ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια πολλές νίκες, χαρές, δάκρυα συγκίνησης και δυνατά ζητωκραυγάσματα. Πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη συνέντευξη θα διακρίνετε και εσείς με τη σειρά σας το ήθος και την ψυχική δύναμη που χαρακτηρίζουν αυτόν τον σπουδαίο αθλητή με τον ίδιο να θεωρεί ότι ναι μεν τα μετάλλια και οι διακρίσεις είναι πολύ σημαντικές, όμως το σημαντικότερο όλων είναι να προσπαθεί κάποιος κάθε μέρα να γίνεται καλύτερος άνθρωπος.

Νίκο πως ξεκίνησε η πορεία σου στον αθλητισμό; Όντας παιδί τι πιστεύεις ότι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με το Χάντμπολ και όχι με το Μπάσκετ για παράδειγμα;

Από μικρό παιδί μου άρεσαν πολύ τα σπορ και ειδικότερα τα ομαδικά αθλήματα. Από όταν ήμουν 8 χρόνων είχα δοκιμάσει αρκετά αθλήματα όπως κωπηλασία, βόλεϋ και μπάσκετ. Κάποια στιγμή ενώ ήμουν ακόμη μαθητής στο 6ο δημοτικό σχολείο, έλαβα μέρος σε ένα τουρνουά δημοτικών σχολείων όπου εκεί λόγω του ότι έκανα πολύ καλές ρίψεις με το αριστερό μου χέρι, μου πρότειναν να δοκιμάσω να ασχοληθώ με το Χάντμπολ (για την ιστορία εκεί ήταν και η πρώτη μου διάκριση κατακτώντας την πρώτη θέση). Εν τέλει όντας τότε ένα μικρό παιδί, περίπου 12 χρονών, πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με το Χάντμπολ γιατί ένιωσα ότι το άθλημα αυτό μου ταιριάζει… αν και μεταξύ μας, ο πραγματικός λόγος που αποφάσισα τότε να μπω στην ομάδα Χάντμπολ, όσο και αν ακουστεί περίεργο, ήταν ότι με την ομάδα μου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πηγαίναμε ταξίδια εκτός Κέρκυρας όπου αυτό και μόνο σαν γεγονός για ένα παιδί μόλις 12 χρονών, φάνταζε μαγικό. Ήταν σαν να έκανα τη δική μου μικρή επανάσταση αλλά με την πλήρη συναίνεση των γονιών μου! Κάπως έτσι μπήκε το Χάντμπολ στη ζωή μου και νιώθω πολύ τυχερός γι’ αυτό.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες, αλλά και οι δυσκολίες του εν λόγω αθλήματος;

Το Χάντμπολ είναι ένα από τα πιο δύσκολα αθλήματα γιατί συνδυάζει μυαλό-φυσική κατάσταση-υψηλή κινητική δεξιότητα αλλά και σωματική αντοχή κυρίως στην επαφή με τον αντίπαλο. Στην σύγχρονη χειροσφαίριση ή αλλιώς Χάντμπολ ένας αθλητής καλείται να αναπτύξει πολύ μεγάλες ταχύτητες και αυτό το εννοώ σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί στο γρήγορο τρέξιμο, να βελτιώνει συνεχώς τα αντανακλαστικά του και να είναι σε θέση να μπορεί να διαχειριστεί την “έκρηξη” κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Επίσης η μυϊκή ενδυνάμωση όλου του σώματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ενώ η συνεχής βελτίωση των ρίψεων είναι απαραίτητη. Τέλος θα πρέπει να έχει προετοιμάσει με τέτοιο τρόπο το σώμα του ώστε να αντέχει στην επαφή με τον αντίπαλο και να μπορεί να παίρνει σωστές αποφάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Είναι μείζονος σημασίας να αναφερθεί ότι επειδή το Χάντμπολ είναι ένα ομαδικό άθλημα έννοιες όπως ομαδικότητα -σεβασμός -υπομονή -επιμονή είναι ίσως από τα σημαντικότερα όπλα στη φαρέτρα ενός αθλητή χάντμπολ .Θα έλεγα ότι ένας χαντμπολίστας είναι ένα πλήρες ‘πακέτο’ αθλητή που πρέπει να συνδυάσει μέσα σε λίγα λεπτά πολλές δεξιότητες.

Ήσουν ένας επαγγελματίας αθλητής με πολύ σπουδαία πορεία στο Χάντμπολ τόσο σε ομάδες της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν λάθος επιλογές που μετέπειτα συνειδητοποίησες ότι σου στοίχισαν αθλητικά; Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω θα άλλαζες κάτι;

Το μόνο που θα άλλαζα καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας μου θα ήταν ίσως ένα τηλεφώνημα που είχα κάνει στην μητέρα μου, όταν ήμουν 19 χρονών, την περίοδο που συμμετείχα με την εθνική ομάδα Χάντμπολ στους μεσογειακούς αγώνες της Αλμερίας. Λόγω της πολύ καλής μου παρουσίας κατά την διάρκεια των αγώνων δέχτηκα μια πρόταση από έναν scout μιας πολύ καλής ισπανικής ομάδας, όπου μου προσέφερε ένα τριετές συμβόλαιο. Η απάντηση της μητέρας μου ήταν αρνητική και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήμουν παίχτης στον Φίλιππο Βέροιας, οδηγήθηκα στην απόφαση να απορρίψω εκείνη την επαγγελματική πρόταση. Όταν γύρισα στην Ελλάδα δεν το ξανασυζητάμε ποτέ με τους γονείς μου, όμως καμιά φορά αναρωτιέμαι τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν είχα δεχτεί εκείνη την πρόταση.

Πέρα από αυτό το γεγονός , πιστεύω ότι δεν θα άλλαζα απολύτως τίποτα και πλέον μπορώ να πω με βεβαιότητα, ύστερα από τόσα χρόνια, ότι νιώθω γεμάτος από όσα έχω ζήσει ως αθλητής.

Κατά τη γνώμη σου το Ελληνικό Χάντμπολ είναι σε καλό επίπεδο; Θεωρείς ότι το Υπουργείο Αθλητισμού δίνει την πρέπουσα σημασία στην προβολή ή ίσως και στην προώθηση αυτού του αθλήματος στην χώρα μας;

Αν και έχουν συμβεί πολλά τα τελευταία χρόνια (οικονομική κρίση, 2009 – εποχή κορονοϊού, 2020)τολμώ να πω ότι θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάει και λίγο καλύτερα. Δυστυχώς το Χάντμπολ έχει μείνει πίσω σε πολλούς τομείς αλλά δεν μπορούσε να γίνει και αλλιώς! Δυστυχώς ο αθλητισμός τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο πλήττεται βαρύτατα εδώ και πολλά χρόνια. Σχετικά με τις ενέργειες του υπουργείου, δεν μπορώ να πω κάτι θετικό. Η ομοσπονδία προσπαθεί με νύχια και με δόντια για την προβολή του αθλήματος και για να λάβει κυριολεκτικά μηδαμινές επιχορηγήσεις, όμως αυτό όπως όλοι καταλαβαίνουμε δεν είναι αρκετό.

Παρ ‘όλα αυτά είμαι θετικός άνθρωπος και πιστεύω ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Υπάρχουν κάποιες ελληνικές ομάδες Χάντμπολ, που ‘έχουν ανταποκριθεί’ πολύ καλά μέσα σε όλες αυτές τις δύσκολες συνθήκες, και εξακολουθούν να κάνουν την χώρα μας παγκοσμίως γνωστή μέσα από τις επιτυχίες τους.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η κορυφαία στιγμή της αθλητικής σου πορείας;

Στην Ελλάδα η κορυφαία μου στιγμή ως αθλητής θεωρώ ότι ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας με την ομάδα του ΠΑΟΚ (2009-2010), καθώς και η βράβευση μου την ίδια χρόνια ως mvp (πιο πολύτιμος παίχτης) του πρωταθλήματος.

Ενώ στην αθλητική μου πορεία στο εξωτερικό αρχικά η μεταγραφή μου στην ρουμανική Constanta το 2010, που ήταν και η πρώτη μου ομάδα-σταθμός ως διεθνής παίχτης, καθώς και οι πέντε τίτλοι που καταφέραμε να κερδίσουμε μέσα στα 3 χρόνια αποτελούσα μέλος αυτής της ομάδας.

Νίκο μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο ήσουν προπονητής στην ομάδα Χάντμπολ του ΑΟ Φαίακα. Ποια συναισθήματα σου άφησε αυτή η συνεργασία;

ΠΙΚΡΙΑ

Ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο σου επίτευγμα κατά την περίοδο που ήσουν προπονητής στον ΑΟ Φαίακα;

Το μεγαλύτερο επίτευγμα μου ως προπονητής ήταν ξεκάθαρα η άνοδος της ομάδας στην Α’ εθνική κατηγορία, που τολμώ να πω ότι ήταν ένα όνειρο μου ,από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα προπονητή στην ομάδα Χάντμπολ του Φαίακα.

Όλα τα μεγάλα κεφάλαια στην ζωή, έχουν μία αρχή και ένα τέλος. Πως νιώθει λοιπόν ένας διακεκριμένος αθλητής που μετά από μία πορεία 25 χρόνων στον χώρο του Χάντμπολ, αποφασίζει να δώσει τέλος στην αθλητική του πορεία; Αυτό το τέλος θεωρείς ότι ίσως είναι μια νέα αρχή για σένα;

Δεν υπήρχε περίπτωση ‘να κρεμάσω τα παπούτσια μου’ αν δεν ένιωθα γεμάτος ως αθλητής. Ειλικρινά νιώθω πλήρης από προπονήσεις, αγώνες, μετάλλια, διακρίσεις, τραυματισμός, χαρές, λύπες… Ως αθλητής υποστηρίζω ακράδαντα τη φράση : ένας αθλητής τελειώνει την καριέρα του στο πιο υψηλό σημείο της καριέρας του. Δεν θα ήθελα να συνεχίσω την καριέρα μου και όταν έφτανα στο τέλος της αθλητικής μου διαδρομής να θυμάμαι τον εαυτό μου σαν ένα «γερασμένο» αθλητή.

Πάντα ένα τέλος είναι μία νέα αρχή, όταν κάτι τελειώνει κάτι νέο αρχίζει…

Στην αθλητική σου πορεία είμαι σίγουρη ότι υπήρξαν προπονητές, συναθλητές ή και παράγοντες του Χάντμπολ που σε σημάδεψαν ως άνθρωπο και ως αθλητή. Θα μπορούσες να αντιστοιχίσεις τις παρακάτω λέξεις: σεβασμός, έμπνευση, ασφάλεια και θαυμασμός με τα άτομα – σταθμούς για σένα και στη συνέχεια να μου αιτιολογήσεις την εκάστοτε αντιστοιχία;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά άτομα τα οποία με βοήθησαν ανά περιόδους στην αθλητική μου καριέρα, ενώ ταυτόχρονα νιώθω πάρα πολύ τυχερός που κατάφερα να κάνω παρά πολλούς αληθινούς φίλους μέσα στον χώρο του αθλητισμού.

Την λέξη σεβασμός θα την αντιστοιχήσω στον πρώτο άνθρωπο που πίστεψε σε μένα, και με ενθάρρυνε ώστε να σκεφτώ το Χάντμπολ πιο επαγγελματικά και τότε μου πρότεινε να παίξω στον Φίλιππο Βέροιας, στον αγαπημένο μου προπονητή Νίκο Μάντζο. Ήταν ο άνθρωπος που μου έδωσε τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να ανταπεξέλθω και να σταθώ με υπερηφάνεια στην Α1 κατηγορία του αθλήματος. Επίσης ήταν ο άνθρωπος που ακόμη και όταν έπαιζα σε ομάδες του εξωτερικού, πάντα όταν βρισκόμασταν με συμβούλευε για το τι πρέπει να κάνω, τι πρέπει να αποφύγω και πάντα άκουγα τα λόγια του με προσοχή. Με λίγα λόγια χρωστάω παρά πολλά στο Νίκο Μάντζο και ως αθλητής και ως άνθρωπος.

Την έμπνευση και τον θαυμασμό θα τα έβαζα μαζί, γιατί αφορούν το ίδιο άτομο, το πρότυπο μου, το ίνδαλμα μου (όπως και σε πολλούς φαντάζομαι) τον Michael Jordan.

Τον Michael Jordan τον θαύμαζα τόσο για τα αθλητικά του προσόντα όσο και για την συμπεριφορά που είχε υιοθετήσει ως αθλητής.

Με ενέπνεε πάρα πολύ το γεγονός ότι ήταν ένας πειθαρχημένος αθλητής που ποτέ δεν ήθελε να χάνει ενώ θαύμαζα απεριόριστα το πόσο ταπεινός άνθρωπος ήταν. Με είχε θαμπώσει πραγματικά ως προσωπικότητα γιατί αν και ήταν ο καλύτερος μπασκεμπολίστας στο κόσμο ήταν πάντα ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων (εντός και εκτός γηπέδου) που δεν ήθελε ποτέ να προκαλεί. Αυτή την συμπεριφορά προσπάθησα να υιοθετήσω και εγώ ως αθλητής, κάτι το οποίο εύχομαι να το πέτυχα έως ένα βαθμό.

Τέλος την λέξη ασφάλεια θα την αντιστοιχήσω με ένα πρόσωπο το οποίο καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μου με προστατεύει – συμβουλεύει και είναι πάντα στο πλευρό μου, ήταν ο Μάνατζερ μου για πάρα πολλά χρόνια και συνεχίζει να είναι ο φύλακας άγγελος μου, ο αδελφός μου Χρήστος Ριγανάς. Ο Χρήστος είναι επίσης ένα άτομο που του χρωστάω πολλά.

Τα τελευταία χρόνια είσαι συνιδιοκτήτης σε ένα από τα μεγαλύτερα γυμναστήρια της Κέρκυρας του εργομετρικού κέντρου FITLAB. Κατά τη γνώμη σου ποιο είναι αυτό το στοιχείο που έχει παίξει ρόλο ώστε το FITLAB να έχει γίνει τόσο αγαπητό στον Κερκυραϊκό λαό;

Το γυμναστήριο-εργομετρικό κέντρο FITLAB ήταν ένα κοινό όνειρο ζωής που είχα με τον αδελφό μου, μιας και οι δύο μας είμαστε πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ. Ο κόσμος θεωρώ ότι μας έχει αγαπήσει-στηρίξει γιατί εκτιμά πολύ τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος κάθε πελάτης μας αποτελεί για εμάς μια ξεχωριστή περίπτωση, έτσι έχοντας αυτό σαν οδηγό μας, στον κάθε ασκούμενο παρέχεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής από τον εκάστοτε γυμναστή που βρίσκεται στον χώρο του γυμναστηρίου. Επί της ουσίας προσφέρουμε semi personal στους πελάτες μας. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι στον χώρο του γυμναστηρίου υπάρχουν συνέχεια από 3-5 γυμναστές, οι οποίοι επιβλέπουν συνεχώς τους ασκούμενους, ώστε να αποφευχθεί ένας πιθανός τραυματισμός κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι λόγω της πανδημίας του Covid-19, από την πρώτη κιόλας καραντίνα έχουμε δημιουργήσει ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο στον εξωτερικό μας χώρο, ώστε όταν με το καλό περάσουν όλα αυτά να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους πελάτες μας ακολουθώντας πάντα κατά γράμμα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα μας ζητηθούν για την ορθή λειτουργία του γυμναστηρίου.

Η αθλητική παιδεία που απέκτησες μέσα από το Χάντμπολ πώς σε έχει βοηθήσει στην καθημερινότητα σου;

Ο χώρος του αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα μια αθλητική ομάδα αποτελεί ουσιαστικά μια μικρογραφία της κοινωνίας. Όταν ένα παιδί γίνεται μέλος μια αθλητικής ομάδας προετοιμάζεται κατά κάποιο τρόπο για όλα αυτά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ως ενεργό μέλος μιας κοινωνίας. Γενικά πιστεύω ότι ένα παιδί που έχει ως ενασχόληση του τον αθλητισμό μόνο κερδισμένο μπορεί να θεωρηθεί. Μέσα από τις χαρές, την απογοήτευση και τις λύπες, την ανάπτυξη σημαντικών αρετών όπως την υπερηφάνεια, την υπομονή και την επιμονή αλλά και μέσα από την επίτευξη στόχων ή και την διαχείριση της αποτυχίας διαπλάθεται ένα μέρος της προσωπικότητας του παιδιού, αποκομίζοντας εν τέλει τα κατάλληλα εφόδια για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα εμφανιστούν μετέπειτα στη ζωή του. Ακόμη και η συμβίωση με άλλους συναθλητές είναι μια διαδικασία που μαθαίνει στα παιδιά να δίνουν και να παίρνουν, να μοιράζονται, να αλληλοϋποστηρίζονται και γενικά να λειτουργούν σαν μία ομάδα.

Αυτό που εγώ έχω κερδίσει ως Νίκος είναι η υπομονή, η ικανότητα μου να μπορώ να ενταχθώ εύκολα σε μία ομάδα ανθρώπων καθώς και το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μου.

Τέλος θα ήθελα να μου πεις ποιο είναι το μεγαλύτερο κέρδος που αποκόμισες μέσα από τον αθλητισμό;

Το μεγαλύτερο κέρδος που αποκόμισα μέσα από τον αθλητισμό και αποτελεί μέρος της κοσμοθεωρίας μου είναι να προσπαθώ πάντα να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Αν και πιστεύω ότι τα μετάλλια και οι διακρίσεις είναι σημαντικές στην πορεία ενός αθλητή, το να δομήσεις έναν καλό χαρακτήρα είναι αυτό έχει την μεγαλύτερη αξία και σε ακολουθεί για πάντα στη ζωή σου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button