Arts

Οι 10 πιο ακριβοί πίνακες του κόσμου

1. “Salvator Mundi”, Leonardo da Vinci (1500)

Ο Leonardo da Vinci κατά γενική ομολογία είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Αναγέννησης. Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών και τα έργα του είναι ανεκτίμητης αξίας. Το 2017 το έργο του “Salvator Mundi” πωλήθηκε για $450.312.500 σε δημοπρασία που διεξήχθη από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s και μέχρι στιγμής θεωρείται ο ακριβότερος πίνακας του κόσμου. Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι αρκετοί ερευνητές και κριτικοί τέχνης έχουν χαρακτηρίσει αυτόν τον πίνακα ως την σπουδαιότερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα στον χώρο της τέχνης .


2. “Interchange”, Willem de Kooning (1955)

Ο Willem de Kooning ήταν ολλανδοαμερικανός εξπρεσιονιστής καλλιτέχνης και υπήρξε ενεργό μέλος μιας καλλιτεχνικής ομάδας που αναπτύχθηκε στη Νέα Υόρκη κατά τις δεκαετίες 1950-1960 γνωστή με το όνομα New York School. Το 2015 κατά τη διάρκεια ιδιωτικής δημοπρασίας το έργο του “Interchange” πωλήθηκε για $300.000.000 στον φιλότεχνο Kenneth Griffin ο όποιος εν συνεχεία το παραχώρησε στο Ινστιτούτο τέχνης του Σικάγο.


3. “The Card Players”, Paul Cézanne (1892-1893)

Ο Paul Cézanne υπήρξε ένας πολύ σημαντικός Γάλλος ζωγράφος του οποίου το έργο επί της ουσίας αντιπροσωπεύει την μετάβαση από τον ιμπρεσιονισμό στο κίνημα του κυβισμού. Το έργο του “The Card Players” φιλοτεχνήθηκε μεταξύ του 1892 και του 1893 και αποτελεί έναν από τους πέντε πίνακες της σειράς με τίτλο “The Card Players” και απεικονίζει την πορεία μιας παρτίδας χαρτιών μεταξύ κάποιων παιχτών. Τον Απρίλιο του 2011 το υπέροχο αυτό έργο πωλήθηκε για $250.000.000 στο κράτος του Κατάρ και αυτή τη στιγμή μπορεί κάποιος να το απολαύσει στο Εθνικό Μουσείο του Κατάρ. Οι άλλοι τέσσερις πίνακες εκτίθενται σε διάφορα μουσεία τέχνης ανά τον κόσμο όπως το Musee d’Orsay, το Cusco, το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης καθώς και το Barnes Foundation της Φιλαδέλφειας.


4. “When will you marry?”, Paul Gauguin (1892)

Ο Paul Gauguin θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ζωγράφους, άξιος εκπρόσωπος του ρεύματος του μεταϊμπρεσιονισμού αλλά και ένας έντονα πειραματικός καλλιτέχνης, που επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ανερχόμενα τότε ρεύματα της μοντέρνας τέχνης. Το 2015 ο διάσημος Σουηδός συλλέκτης Rudi Staehelin προέβη στην πώληση του έργου του Gauguin με τίτλο “When will you marry?” για το υπέρογκο πόσο των $300.000.000, σύμφωνα με όσα έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής, κατατάσσοντας τον στη δεύτερη θέση με τους ακριβότερους πίνακες του κόσμου. Όπως όμως έδειξαν τα γεγονότα, η πραγματική τιμή πώλησης του πίνακα δεν ήταν αυτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “The New York Times” , ύστερα από δικαστική διαμάχη που διεξήχθη για σχεδόν δύο χρόνια στο Λονδίνο ώστε να αποκαλυφθεί η πραγματική τιμή πώλησης του πίνακα, (ο πίνακας είχε πωληθεί το 2014 σε μια μυστική ιδιωτική δημοπρασία) το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πραγματικό πόσο πώλησης ήταν $210.000.000, δηλαδή μια τιμή κατά $90.000.000 μικρότερη σε σχέση με αυτή που είχε δημοσιοποιηθεί λίγες μέρες μετά την πώληση του έργου. Τον υπέροχο αυτό πίνακα πλέον μπορείτε να τον θαυμάσετε στο Μουσείο του Κατάρ.


5. “Number 17A”, Jackson Pollock (1948)

O Jackson Pollock ήταν Αμερικανός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Pollock είναι ο άνθρωπος που επινόησε την τεχνική του dripping (στάξιμο), η οποία περιγράφηκε από τον ιστορικό τέχνης Harold Rosenberg με τον χαρακτηρισμό ‘action painting’. Αν και με την πρώτη ματιά κάποιος μπορεί να χαρακτηρίσει τους πίνακες του Pollock ως “τυχαίες χρωματικές συνθέσεις” , η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Ο ζωγράφος επιμελούνταν με απίστευτη σχολαστικότητα τους πίνακές του, οι οποίοι αποτελούν ως επί το πλείστον αφηρημένες συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων. Ο πίνακας με τίτλο “Number 17A” πωλήθηκε το 2015 σε ιδιωτική δημοπρασία για $200.000.000 από το David Geffen Foundation στον συλλέκτη έργων τέχνης Kenneth Griffin.


6. “No. 6 (Violet, Green and Red)”, Mark Rothko (1951)

Ο Mark Rothko, ήταν Λετονός ζωγράφος και αν και ο ίδιος αρνιόταν να καταταχθεί σε οποιοδήποτε καλλιτεχνικό ρεύμα, οι κριτικοί τέχνης τον έχουν εντάξει στο ρεύμα της αφηρημένης εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής.

Τα έργα του χαρακτηρίζονται από στενές τονικές σχέσεις ανάμεσα σε μεγάλες ορθογώνιες χρωματικές επιφάνειες, ενώ δεν έχουν συμβατικούς τίτλους αλλά αριθμούς ή χρώματα. Γενικότερα ο Rothko απέφευγε πάντα να εξηγεί τη σημασία του έργου του, γιατί ισχυριζόταν πως «η σιωπή είναι ακριβής». Ο πίνακας με τίτλο “No. 6 (Violet, Green and Red)” πωλήθηκε το 2014 στον Ρώσο μεγιστάνα Dmitry Rybolovlev για το πόσο των $186.000.000.


7. “Pendant portraits of Maerten Soolmans and Oopjen Coppit”, Rembrandt van Rijn (1634)

Ο Rembrandt van Rijn ήταν Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης του 17ου αιώνα και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών. Το όνομά του είναι ταυτόσημο με την περίοδο της «χρυσής εποχής» της Ολλανδίας, στην οποία ανήκει και χρονικά το έργο του. Κατά τη διάρκεια της ζωής του φιλοτέχνησε περίπου τετρακόσιους πίνακες, περισσότερα από χίλια σχέδια ζωγραφικής και περίπου διακόσια-ενενήντα χαρακτικά. Το έργο του με τίτλο “Pendant portraits of Maerten Soolmans and Oopjen Coppit”, πωλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 για $180.000.000 από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ σε συνεργασία με το Louvre Museum που εδρεύει στο Παρίσι.


8. “Women in Algiers (Version O)”, Pablo Picasso (1955)

Ο Pablo Picasso ήταν Ισπανός ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, ποιητής, σκηνογράφος και δραματουργός. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης του 20ου αιώνα, ενώ μαζί με τον Georges Braque, ήταν συνιδρυτές του καλλιτεχνικού κινήματος του Κυβισμού και συνεισφέραν τα μέγιστα στην διαμόρφωση και την εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Ο πίνακας “Women in Algiers (Version O)” πωλήθηκε το 2015 για $179.365.000. Η Version O είναι η πιο γνωστή σειρά από τις δεκαπέντε σειρές με τίτλο “Women in Algiers” που φιλοτέχνησε ο Picasso, ενώ υπάρχει μια έντονη φημολογία ότι η γυναίκα που απεικονίζεται στον πίνακα είναι η Françoise Gilot, η αγαπημένη του Γαλλίδα καλλιτέχνης. Ο Picasso όντας λάτρης των έργων του Γάλλου ζωγράφου Eugène Delacroix αφιέρωσε όλες του τις σειρές με τίτλο “Women in Algiers” σε εκείνον, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει τον θαυμασμό του.


9. “Nude on a Cushion”, Amedeo Modigliani (1917-1918)

Ο Amedeo Modigliani ήταν Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης. Πολύ σύντομα ανέπτυξε το δικό του ιδιαίτερο ύφος, το οποίο δύσκολα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί με εκείνα άλλων καλλιτεχνών. Τα έργα του τα παρήγαγε σε σύντομο χρόνο και δεν τα επεξεργαζόταν ποτέ ξανά. Η περίοδος από το 1915 έως το 1920, αποτέλεσε την πιο δημιουργική περίοδο του καλλιτέχνη ζωγραφίζοντας συνολικά πάνω από τριακόσιους πίνακες. Ο πίνακας “Nude on a Cushion” πωλήθηκε το 2015 από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s για $170.400.00. Ο πίνακας αυτός αποτελεί μέρος μιας σειράς είκοσι-δύο καμβάδων, οι περισσότεροι εκ των οποίων φιλοξενούνται σε μεγάλα μουσεία του κόσμου όπως το Metropolitan Museum of Art και το Solomon Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη, το Courtauld Institute of Art στην Μεγάλη Βρετανία καθώς και στο Long Museum στην Σανγκάη.


10. “Water Serpents II”, Gustav Klimt (1907)

Ο Gustav Klimt ήταν Αυστριακός ζωγράφος και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Απόσχισης της Βιέννης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Art Nouveau, ενώ θεωρείται ένας πρωτοπόρος καλλιτέχνης αφού κατάφερε να συνδυάσει την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική. Ο πίνακας αυτός απεικονίζει συνολικά τέσσερις νύμφες στο νερό, οι δύο από τις τέσσερις είναι ευδιάκριτες μέσα στον πίνακα, ενώ οι άλλες δύο βρίσκονται στην πάνω δεξιά γωνία του πίνακα.

Το 2013 ο έμπορος τέχνης Yves Bouvier εξαπάτησε τον πασίγνωστο συλλέκτη έργων τέχνης, τον Ρώσο μεγιστάνα Dmitry Rybolovlev πουλώντας το έργο του Klimt στα $187.000.000, ενώ ο πίνακας είχε αγορασθεί για μόλις $112.000.000. Η απάτη σύντομα αποκαλύφθηκε και ο Rybolovlev μαζί και με άλλα θύματα που είχαν επίσης εξαπατηθεί κατά την αγοραπωλησία έργων τέχνης από τον Bouvier κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του. Εν τέλει το 2015 ο πίνακας πωλήθηκε για $170.000.000 κάτω από άκρα μυστικότητα σε μια πριγκίπισσα του κράτους του Κατάρ και αυτή τη στιγμή το “Water Serpents II” βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης, η οποία όμως δεν είναι ανοιχτή για το κοινό.

Πηγές :
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button