Arts

Τι μπορείς να κάνεις με μία ιδέα, με ένα πρόβλημα, με μία ευκαιρία, τα υπέροχα παραμύθια του Yamada Kobi που διδάσκουν σε μικρούς και μεγάλους, σημαντικές αξίες της ζωής.

Από μικρό παιδί μου άρεσε η Σαββατιάτικη βόλτα στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας. Ήταν μια βόλτα που είχε τα πάντα, γλυκά, παιχνίδια αλλά και την καθιερωμένη επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο για αγορά σχολικών ειδών αλλά και βιβλίων. Η επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο ήταν η αγαπημένη μου στιγμή μέσα στη μέρα. Χανόμουν με τις ώρες στα ράφια των λογοτεχνικών βιβλίων, ενώ παρατηρούσα με ιδιαίτερη προσοχή τους τίτλους και τους συγγραφείς πάνω στα εξώφυλλα τους. Αφού εξερευνούσα σχολαστικά το εξώφυλλο, περνούσα στην ανάγνωση της περίληψης που βρισκόταν στο οπισθόφυλλο, ώστε να νιώσω αυτό το “κάτι” που θα με έβαζε στη διαδικασία, το εκάστοτε βιβλίο που έπεφτε στα χέρια μου, να το ξεχωρίσω και εν τέλει να το αγοράσω. Τα χρόνια πέρασαν και εγώ συνεπαρμένη από την ξέφρενη πορεία αυτού του τρελού κόσμου, άλλαξα, διαφοροποιήθηκα όμως κατάφερα να κρατήσω στη ζωή μου αναλλοίωτες κάποιες σημαντικές, για εμένα, σταθερές. Μία εξ’ αυτών είναι και η επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο.

Τα τελευταία 7 χρόνια λοιπόν πέρα από βιβλία για ενήλικες, διαβάζω πολλά βιβλία και για παιδιά. Αυτή η γλυκιά συνήθεια προέκυψε εντελώς αναπάντεχα μιας και ήρθαν στη ζωή μου πολλά μικρά πλασματάκια, τα παιδιά των αγαπημένων μου φίλων. Κάπως έτσι η ανάγνωση των παραμυθιών μετατράπηκε σε μία μεγάλη αγάπη, η οποία με οδηγούσε πολύ συχνά στην αναβίωση του μικρού παιδιού που έχω μέσα μου, ενός παιδιού ζωηρού και κεφάτου που δεν σταματά ποτέ να μου θυμίζει ότι η ζωή είναι όμορφή αρκεί να έχω την καρδιά μου ανοιχτή!

Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω για τα υπέροχα παραμύθια του συγγραφέα Yamada Kobi, σε εικονογράφηση της Mae Besom. Πρόκειται για μία σειρά από τρία βιβλία τα οποία πραγματεύονται την συμπεριφορά ένος παιδιού την στιγμή που θα παρουσιαστεί στη ζωή του μία ιδέα, ένα πρόβλημα ή μία ευκαιρία… Κάθε παραμύθι, μέσα από μία ευρηματική ιστορία, στέλνει το δικό του ξεχωριστό μήνυμα στους μικρούς αλλά και στους μεγάλους αναγνώστες ενώ επεξηγεί απλά χωρίς δύσκολους γρίφους, σημαντικές αξίες της ζωής.

Στο παραμύθι “Τι μπορείς να κάνεις με μία ιδέα” ένα μικρό παιδί έρχεται αντιμέτωπο με μία μεγάλη πρόκληση την διαχείριση μίας ιδέας, η οποία εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά του και ζητάει να παίξει το δικό της ρόλο στη ζωή του.

Μήπως να προσποιηθεί ότι δεν είναι δική του; Μήπως να την κρύψει; Μήπως να την αποφύγει; Αναπάντητα ερωτήματα, φόβος για το άγνωστο και πολλές άλλες σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό του παιδιού. Εν κατακλείδι όμως μέσα από αυτήν την σπουδαία εσωτερική αναζήτηση θα προκύψει η ιστορία μιας λαμπρής ιδέας, η οποία καθώς μεγαλώνει η αυτοπεποίθηση του παιδιού, γίνεται όλο και πιο φωτεινή.

Η ιστορία αυτού του παραμυθιού θα εμπνεύσει και εσάς αλλά και τα παιδιά σας, ενώ θα σας βοηθήσει να υποδέχεστε πλέον με μεγάλη χαρά, κάθε νέα ιδέα που θα προκύπτει. Θυμηθείτε λοιπόν την επόμενη φορά  που θα σκαρφιστεί το μυαλό σας μία ιδέα, να μην τρομάξετε αλλά να φροντίσετε να δώσετε τον χώρο και τον χρόνο που απαιτείται ώστε αυτή η ιδέα να αναπτυχθεί και να ανθίσει.

Το δεύτερο κατά σειρά παραμύθι του Y. Kobi έχει τίτλο: “Τι μπορείς να κανείς με ένα πρόβλημα”. Σ’ αυτό το παραμύθι ένα επίμονο πρόβλημα ταλανίζει διαρκώς την ήρεμη ζωή ενός παιδιού. Τι θα μπορούσε να κάνει με ένα πρόβλημα; Να το αγνοήσει; Να τρέξει μακριά του; Πολλές σκέψεις που δεν οδηγούσαν πουθενά. Επιπρόσθετα όσο το παιδί απέφευγε να λύσει το πρόβλημα, τόσο εκείνο μεγάλωνε και κάθε μέρα γινόταν όλο και πιο ενοχλητικό. Κάποια στιγμή όμως παίρνει την απόφαση να ορθώσει το ανάστημα του και να το αντιμετωπίσει και τότε άξαφνα συμβαίνει κάτι απροσδόκητο, το πρόβλημα μετατρέπεται σε κάτι τελείως διαφορετικό από ό,τι περίμενε.

Η ιστορία αυτού του παραμυθιού θα σας βάλει σε μία διαδικασία αναθεώρησης για το πως μπορείτε είτε εσείς είτε τα παιδιά σας να διαχειριστείτε ένα πρόβλημα, αλλά και τι μπορείτε να κερδίσετε μακροπρόθεσμα από την επίλυση του. Κάθε πρόβλημα μπορεί να φέρει κάτι κακό που σε βάθος χρόνου μπορεί να μετατραπεί σε κάτι καλό… Αγκαλιάστε τα προβλήματα σας, αφουγκραστείτε τα, λύστε τα και τότε με έναν μαγικό τρόπο όλα θα γίνουν καλύτερα!

Στο τελευταίο παραμύθι “Τι μπορείς να κάνεις με μία ευκαιρία” η ζωή ενός παιδιού αναστατώνεται όταν αρκετές ευκαιρίες εμφανίζονται μπροστά του, αλλά εκείνο δυσκολεύεται να τις επεξεργαστεί και να τις καταλάβει. Παράλληλα νιώθει τεράστια αμηχανία, με αποτέλεσμα να μην κάνει απολύτως τίποτα και απλά τις αφήνει να γλιστρήσουν μέσα από τα χέρια του. Ο μικρός μας φίλος αν και δε νιώθει έτοιμος να αδράξει την όποια ευκαιρία του παρουσιαστεί, μιας και στα μάτια του φαντάζει άπιαστη, βαθειά μέσα του έχει έναν τεράστιο προβληματισμό για το τι μπορεί να κάνει μαζί της. Μια μέρα λοιπόν αποφασίζει να αφήσει στην άκρη τόσο τους προβληματισμούς του όσο και τις αμφιβολίες του και με περίσσιο θάρρος με το που κάνει την εμφάνιση της μια καινούργια ευκαιρία την αρπάζει και τότε η ζωή του αποκτά άλλο νόημα.

Αυτό το παραμύθι πιστεύω ότι θα ωθήσει τόσο εσάς όσο και τα παιδιά σας να γίνετε πιο αποφασιστικοί και πιο τολμηροί και θα σας διδάξει πως όταν εμφανίζονται οι ευκαιρίες στη ζωή σας, δεν πρέπει να φοβάστε και να τις προσπερνάτε, αντίθετα θα πρέπει να τις αρπάζετε γιατί μπορεί να είναι η αρχή για κάτι απίστευτο.

Σας προτρέπω λοιπόν να βάλετε στην άκρη τους δισταγμούς και τις ανασφάλειες σας και αυτό γιατί ίσως τελικά ο ενθουσιασμός σας να αδράξετε μία νέα ευκαιρία  μπορεί να είναι τόσο μεγάλος, που θα είναι ικανός να νικήσει κάθε σας φόβο.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Αναστασία Παϊπέτη, από το κατάστημα Public της Κέρκυρας η οποία είναι πάντα χαμογελαστή και έτοιμη να μου προσφέρει την πολύτιμη βοήθεια της!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button