FoodFood & Fitness

Μεντόκ, ένα γλυκό που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς γευστικούς κάλυκες!!!

Το Μεντόκ είναι ένα απίστευτα γευστικό γλυκό, του οποίου την καταγωγή διεκδικούν πολλές σλαβικές χώρες με επικρατέστερη την Ρωσία. Το μέλι και η καραμέλα συναντιούνται για να δημιουργήσουν μια λιχουδιά στην οποία δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κάποιος. Μην περιμένετε λοιπόν!!! Διαβάστε την παρακάτω συνταγή και φτιάξτε το δικό σας Μεντόκ δημιουργώντας στο σπίτι σας μία χαρούμενη και άκρως εορταστική ατμόσφαιρα… 

Υλικά Συνταγής


Για την ζύμη:

  • 170 gr. ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 130 gr. βούτυρο
  • 4 αυγά
  • 2 κουταλιές του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 500 gr. αλέυρι

Για την κρέμα:

  • 2 συσκευασίες ζαχαρούχο γάλα ή καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
  • 120 gr. βούτυρο 

 

Εκτέλεση συνταγής


Αρχικά σε ένα μπεν-μαρί βάζουμε τη ζάχαρη το μέλι και το βούτυρο και ανακατεύουμε το μίγμα για περίπου  10 λεπτά σε σιγανή φωτιά.

Μετά μέσα σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά, τα χτυπάμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε για 7-8 λεπτά. Σε ένα άλλο μικρό μπολ αναμειγνύουμε τη σόδα και το ξύδι και τα προσθέτουμε και αυτά στο τελικό μας μείγμα και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.

Μόλις το μίγμα μας αφρατέψει αρκετά, προσθέτουμε περίπου τα 400 gr αλεύρι (αφού πριν το έχουμε κοσκινίσει) και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα και αποσύρουμε το μπεν-μαρί από την φωτιά.

Χωρίζουμε το μείγμα μας σε 4 μέρη και ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια επιφάνεια και με ένα πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα του γλυκού μας (οι διαστάσεις των φύλλων εξαρτώνται από τις διαστάσεις του ταψιού σας). Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι τα φύλλα μας είναι καλό να τα ανοίγουμε όσο είναι ζεστή η ζύμη, γιατί έτσι είναι πιο εύπλαστα. Εν συνέχεια ψήνουμε ένα ένα τα φύλλα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Μόλις βγάλουμε τα φύλλα από τον φούρνο κόβουμε τις άκρες  δημιουργώντας ένα ορθογώνιο σχήμα. Τα κομμάτια που θα προκύψουν δεν τα πετάμε, αντίθετα τα κρατάμε για να τα χρησιμοποιήσουμε για να στολίσουμε το γλυκό μας. Είναι πολύ σημαντικό, μόλις βγουν από τον φούρνο τα φύλλα και είναι ακόμη ζεστά να κόψουμε αμέσως τις άκρες, γιατί αλλιώς θα κρυώσουν και θα έχουν μια υφή σαν μπισκότο και όταν επιχειρήσουμε να τα κόψουμε θα σπάσουν.

Στη συνέχεια φτιάχνουμε την κρέμα ώστε να ολοκληρώσουμε την παρασκεύη του γλυκού μας. 

Τοποθετούμε το βούτυρο στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει (περίπου 3 λεπτά ). Εν συνεχεία προσθέτουμε το καραμελωμένο ζαχαρούχο, χτυπάμε για 2 λεπτά και η κρέμα μας είναι έτοιμη.

Το καραμελωμένο ζαχαρούχο είτε το αγοράζουμε έτοιμο από το σούπερ μάρκετ είτε το φτιάχνουμε εμείς βράζοντας 2 συσκευασίες ζαχαρούχου γάλακτος ΚΛΕΙΣΤΕΣ σε μια κατσαρόλα με νερό (το νερό πρέπει να καλύπτει τις συσκευασίες) για περίπου 2 ώρες (ή μισή ώρα στην χύτρα). Μετά το πέρας του απαιτούμενου χρόνου αφήνουμε τις συσκευασίες να κρυώσουν και αφού έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου είναι πλέον έτοιμες να τις χρησιμοποιήσουμε. 

Εν συνεχεία σε ένα σκεύος βάζουμε ενα κομμάτι λαδόκολλα και τοποθετούμε ένα φύλλο και μετά μία στρώση κρέμα. Επαναλαμβάνουμε άλλες 3 φορές και η βάση του γλυκού μας είναι έτοιμη. Τέλος τα κομματάκια από τα φύλλα που είχαμε κρατήσει, τα χτυπάμε στο μπλέντερ ώστε να γίνουν ψίχα και με ένα κόσκινο πασπαλίζουμε τη βάση του γλυκού μας. 

Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ ώστε να δέσουν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Όταν το βγάλουμε από το ψυγείο, το κόβουμε σε 6 κάθετες λωρίδες και μετά το κόβουμε στο πλάι ώστε να σχηματίσουμε ρόμβους, τους οποίους και τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Το γλυκό μας είναι έτοιμο να το σερβίρουμε. 

Καλή σας όρεξη!!!!

 

Related Articles

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button