Arts

Vera Kober, η διεθνής ζωγράφος που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως Καλλιτέχνης του Μέλλοντος!!!

Η Vera Kober είναι μία ζωγράφος όπου στους πίνακες της δεν ακολουθεί τεχνικές, δηλώνει αυτοδίδακτη και λατρεύει τα χρώματα. Της αρέσει να ζωγραφίζει ακροβατώντας ανάμεσα στο πραγματικό και στο αφηρημένο και θέλει μέσα από την δουλειά της να εκφράζει τα συναισθήματα της. Τα χρώματα και οι αποχρώσεις τους, είναι τα εργαλεία της ώστε να παρουσιάσει στον κόσμο τον βαθύτερο εαυτό της, ενώ παράλληλα προσπαθεί τα έργα της να αποπνέουν έναν αέρα ζωντάνιας και ελευθερίας.

Η Vera γεννήθηκε το 1986 στο Κισινάου (σημερινή πρωτεύουσα της Μολδαβίας) σε μια τεταμένη περίοδο για την Σοβιετική Ένωση, βιώνοντας τόσο η ίδια όσο και η οικογένεια της, δύσκολες εποχές λίγο πριν την κατάρρευση της Ε.Σ.Σ.Δ..

Το πάθος και η αγάπη της για την ζωγραφική ήταν τόσο έντονα, με αποτέλεσμα οι γονείς της σύντομα να πειστούν για το ταλέντο της και να αποφασίσουν να την στείλουν σε ηλικία μόλις 7 ετών σε ένα ειδικό σχολείο τέχνης για παιδιά. Δυστυχώς μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης αναγκάστηκε να διακόψει τα μαθήματα της και κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες η νεαρή Vera μετακομίζει μαζί με την μητέρα της στη νεοσύστατη τότε Ρωσία. Στη ζωή της Vera άλλαξαν πολλά όμως η ζωγραφική παρέμενε μία σημαντική σταθερά για εκείνην. Η ζωγραφική εξάλλου ήταν πάντα ένας τρόπος να εκφράζεται όπως λέει η ίδια. Ήταν η ψυχή της, η αγάπη της και η διέξοδος της από τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Τα χρόνια πέρασαν γρήγορα όχι όμως εύκολα και σε ηλικία είκοσι-πέντε χρονών η Vera μετακομίζει με τον σύζυγό της στο Βέλγιο. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2017 ήταν μία καταλυτική χρονιά για την Vera. Πήρε την απόφαση να αλλάξει επάγγελμα και πλέον η ζωγραφική γίνεται η κύρια επαγγελματική της ενασχόληση.

Μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής, σε σπουδαίες γκαλερί σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Μιλάνο, την Πάρμα και την Παβία της Ιταλίας καθώς και την Βαρκελώνη, το Παρίσι και το Μονακό. Το ταλέντο της Vera δεν άργησε να αναγνωριστεί και κάπως έτσι τον Ιανουάριο του 2019 απέσπασε μαζί με μερικούς καλλιτέχνες ακόμη το M.A.D.S. Critics Award 2019 από την M.A.D.S. Gallery του Μιλάνου. Σπουδαία στιγμή στην καριέρα της αποτέλεσε και η συμμετοχή της στην έκθεση σύγχρονης τέχνης στην αίθουσα Carrousel de Louvre στον Παρίσι τον Οκτώβριο του 2019.

Δυστυχώς η πανδημία του Covid-19 την ανάγκασε να ακυρώσει πολλές προγραμματισμένες εκθέσεις ζωγραφικής σε Νέα Υόρκη και Ελβετία. Όμως παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες έργα της φιλοξενήθηκαν στην πρώτη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης της Van Gogh Gallery στο Μονακό, τον Αύγουστο του 2020.

Πρόσφατα βραβεύτηκε ως “Artist of the Future” από το on line περιοδικό σύγχρονης τέχνης Contemporary Art Curator ενώ έργα της φιλοξενήθηκαν και στο περιοδικό τέχνης Spotlight. Πολύ σημαντική ήταν και η συμμετοχή της στο τεύχος “Art Of Being Alone: The Memorable Moments of My Life” από την Artios Gallery της Νέας Υόρκης με τα έργα ‘Chamomiles’ και ‘Summer Βouquet’.

Chamomiles

Στην ακόλουθη συνέντευξη πιστεύω πως η Vera Kober θα σας εκπλήξει ευχάριστα και θα σας βοηθήσει και εσάς να αφουγκραστείτε τον βαθύτερο εαυτό σας. Είναι μία καλλιτέχνης που περνάει έντονα το μήνυμα πως “όταν κάποιος κάνει κάτι με αγάπη, είναι σίγουρο ότι θα γίνει πετυχημένος”. Ας ανοίξουμε λοιπόν τα φτερά μας όπως έκανε η Vera και ας πετάξουμε ψηλά στον δικό μας ουρανό, στα δικά μας όνειρα!!!

Vera κατάγεσαι από μία άκρως καλλιτεχνική οικογένεια, μιας και οι δύο γονείς σου είναι μουσικοί. Πως και δεν ακολούθησες αυτήν την πορεία; Γιατί Ζωγραφική και όχι Μουσική; Ποια εσωτερική σου ανάγκη καλύπτεις μέσα από την ζωγραφική;

Πραγματικά μου αρέσει πάρα πολύ η ορχηστρική μουσική, όμως επέλεξα την ζωγραφική γιατί αισθανόμουν μεγαλύτερη ελευθερία, ένιωθα ότι μέσα από αυτή την τέχνη μπορώ να εκφραστώ καλύτερα σαν προσωπικότητα. Είμαι γενικά πολύ συναισθηματική. Πολύ εύκολα ανεβαίνω ψυχολογικά, όμως πολύ εύκολα μια κατάσταση ή ένα γεγονός μπορεί να με ρίξει ψυχολογικά.. αυτά τα συναισθήματα είναι που θέλω να αποτυπώσω και στα έργα μου. Επί της ουσίας “εκμεταλλεύομαι” τα συναισθήματα που βιώνω εκείνη τη στιγμή και δημιουργώ πάνω στον καμβά. Η μουσική από την άλλη είναι μία άλλη μορφή τέχνης, απαιτεί χρόνο, μελέτη και πειθαρχία ώστε να μπορέσεις να παίξεις σωστά ένα κομμάτι και να δεις το αποτέλεσμα της δουλειάς σου.

Θα ήθελες να μας πεις μερικούς ζωγράφους που σε έχουν επηρεάσει και σε έχουν εμπνεύσει καλλιτεχνικά;

Δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω ακριβώς σ’ αυτή την ερώτηση. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών οι οποίοι με έχουν επηρεάσει καλλιτεχνικά που δεν ζουν πλέον ανάμεσα μας, αλλά και μια μεγάλη μερίδα νέων καλλιτεχνών που δημιουργούν τώρα και πραγματικά με εμπνέουν. Μπορώ να πω πάντως με βεβαιότητα ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για μένα, κάθε καλλιτέχνης ο οποίος έχει το δικό του μοναδικό στυλ και κάποιος πριν καν δει την υπογραφή του σε έναν πίνακα, έχει την δυνατότητα να τον αναγνωρίσει.

Όταν κάποια στιγμή αποφάσισες να αλλάξεις επαγγελματικό προσανατολισμό ώστε να γίνεις επαγγελματίας ζωγράφος, σκεφτόσουν ότι μπορεί και να μην τα καταφέρεις; Ποσό εύκολο ήταν για σένα να αλλάξεις επάγγελμα;

Η μετάβαση στο νέο μου επάγγελμα ήταν εύκολη και τολμώ να πω και πολύ διασκεδαστική. Αισθάνθηκα ότι επιτέλους θα έκανα το όνειρο μου πραγματικότητα. Το να γίνω ζωγράφος είναι κάτι που ήθελα από μικρό παιδί και είμαι πολύ ευτυχής που τα κατάφερα!!!

Θα ήθελα τώρα να μιλήσουμε για μία πολύ σημαντική στιγμή στην καλλιτεχνική σου πορεία και φυσικά αναφέρομαι στην πρόσκληση από την M.A.D.S. Gallery, ώστε να συμμετάσχεις για πρώτη φορά σε μία έκθεση ζωγραφικής. Πώς αισθάνθηκες; Ένιωσες ότι ένα ακόμη όνειρο σου έγινε πραγματικότητα;

Να σου πω την αλήθεια Λία αισθάνθηκα ότι το όνειρο μου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης μου έκθεσης στην Ιταλία αλλά από την πρώτη στιγμή που έκανα το πρώτο μου post με δείγματα της δουλειάς μου στο Instagram. Το ότι δέχτηκα θετικά σχόλια μέσω των Social Media από επαγγελματίες ζωγράφους και μάλιστα καταξιωμένους στο χώρο της τέχνης, ήταν κάτι πολύ σπουδαίο για μένα. Αυτό μου έδωσε δύναμη και φυσικά με ενέπνευσε πάρα πολύ να συνεχίσω να ζωγραφίζω!!!

Τα τελευταία τρία χρόνια που δουλεύεις σαν επαγγελματίας ζωγράφος, τι θεωρείς ότι άλλαξε στη ζωή σου; Τι πιστεύεις ότι έχεις κερδίσει μέσα σε αυτά τα χρόνια;

Στη ζωή μου αυτό το οποίο άλλαξε ήταν το γεγονός ότι επιτέλους μπόρεσα να αφιερώσω χρόνο στην τέχνη που αγαπώ, την ζωγραφική. Μέσα στην διάρκεια αυτών των χρόνων κέρδισα πάρα πολλά πράγματα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Γνώρισα πολύ σημαντικούς και δημιουργικούς ανθρώπους και απέκτησα νέους φίλους που αντιλαμβάνονται και αισθάνονται την τέχνη όπως εγώ.

Θα ήθελα να μου περιγράψεις τα συναισθήματα σου σε δύο διαφορετικά στάδια: α) όταν αρχίζεις να ζωγραφίζεις έναν πίνακα και β) όταν φτάνεις στο τέλος του.

Όταν αγγίζω ένα λευκό καμβά με κατακλύζει ένα πολύ γλυκό και ενδιαφέρον συναίσθημα αθωότητας καθώς και μία “καθαρή” ενέργεια. Από την άλλη όταν ένα έργο τελειώνει νιώθω ένα αίσθημα ικανοποίησης, μία ολοκλήρωση ότι μέσα από το έργο μου, μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσω τα συναισθήματα μου, αλλά και μία μεγάλη επιθυμία να μοιραστώ αυτό που δημιούργησα με άλλους ανθρώπους.

Η ζωγραφική είναι σαν το γράψιμο με τη μόνη διαφορά ότι την θέση των λέξεων τις παίρνουν οι εικόνες και τα χρώματα. Ποιες είναι οι “λέξεις” που κυριαρχούν στα δικά σου έργα;

Ωραία ενέργεια, ομορφιά, αγάπη, φως, ζωντάνια και όμορφα συναισθήματα!!!

Οι καλλιτέχνες “βάζουν” ένα μικρό κομμάτι της ψυχής τους στα έργα τους. Πιστεύεις ότι κάποιος που κάνει μία κακή κριτική σε έναν πίνακα σου, ίσως δεν πήρε το μήνυμα που ήθελες να περάσεις μέσα από το έργο σου; Η κακή κριτική σε επηρεάζει;

Η κριτική γενικά δεν με επηρεάζει. Δεν ταράζομαι όταν διαβάζω μία αιχμηρή κριτική, αλλά σίγουρα θα την σκεφτώ και θα την αξιολογήσω και αν με βρίσκει εν τέλει σύμφωνη θα την πάρω σαν συμβουλή για τυχόν μελλοντικά λάθη και αστοχίες. Όλοι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την τέχνη διαφορετικά. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που με θαυμάζουν σαν καλλιτέχνη και σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσω και είναι απόλυτα σεβαστό.

Vera κλείνοντας αυτή την συνέντευξη θα ήθελα να σε ρωτήσω πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από σήμερα;

Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου μετά από δέκα χρόνια. Δεν κάνω ποτέ τόσο μακροχρόνια σχέδια. Το μόνο που μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά, είναι ότι αγαπώ τόσο πολύ την ζωγραφική που αποκλείεται δέκα χρόνια μετά να μην ζωγραφίζω και να μην είμαι ζωγράφος!!!

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button