Inspiration

Νίκος Τριανταφύλλου, ένας δάσκαλος Καράτε που διδάσκει στα παιδιά μας σημαντικές ηθικές αξίες όπως σεβασμός, πειθαρχία και αθλητική εντιμότητα!!!

Το Καράτε είναι πολεμική τέχνη με καταγωγή από την Οκινάβα της Ιαπωνίας ενώ ο ορισμός της στα ιαπωνικά σημαίνει: άδειο χέρι… για την ακρίβεια άδειο χέρι από όπλα. Ο ορισμός όμως του Καράτε πέρα από την κυριολεκτική του ερμηνεία υποστηρίχθηκε και με την ανάλογη φιλοσοφική και μεταφορική του ερμηνεία. Συγκεκριμένα ο ασκούμενος “αδειάζει” την ψυχή και το μυαλό του από την περηφάνια και τα πάθη και δέχεται τις διδαχές του Καράτε, ώστε να αναζητήσει την αρετή στην τελειοποίηση της τέχνης του, με στόχο να γίνει καλύτερος και ως άνθρωπος και ως μαχητής.

Πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει τα σημαντικά οφέλη που κερδίζει ένα παιδί που ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες και γενικότερα με τον αθλητισμό. Το Καράτε από την φύση του είναι μια πολεμική τέχνη η οποία προάγει την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος καθώς και την ηθική ανάπτυξη και ωρίμανση, της αρετής, του ευ αγωνίζεσθαι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να μαθαίνουν να πειθαρχούν, να σέβονται τους γύρω τους και εν τέλει να αντιλαμβάνονται καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ο Νίκος Τριανταφύλλου είναι ένας δάσκαλος Καράτε, ο οποίος προασπίζεται την φιλοσοφία του Καράτε με κάθε τρόπο. Κύριο μέλημα του είναι η ανάπτυξη συμπεριφορών που αναδεικνύουν την πολιτιστική διάσταση του Καράτε καθώς και τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση του έντιμου και ηθικού χαρακτήρα των παιδιών.

Πιστεύω ότι η παρακάτω συνέντευξη θα σας δώσει μια γεύση για αυτήν την τόσο σπουδαία πολεμική τέχνη… για μια τέχνη που θα την χαρακτήριζα ευγενή, που λειτουργεί διδακτικά σε ενήλικες και παιδιά και στοχεύει στην δημιουργία καλύτερων ανθρώπων… ίσως πιο σοφών, ίσως πιο δικαίων και σίγουρα πιο καλλιεργημένων πνευματικά και σωματικά.

Νίκο θα ήθελες να μας μιλήσεις για το ξεκίνημα σου στις πολεμικές τέχνες, πως προέκυψε η ενασχόληση σου με το Καράτε;

Καταρχήν Λία θα ήθελα να σε ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μου δίνεις να μιλήσω στον κόσμο για κάτι που αγαπώ τόσο πολύ, όσο το Καράτε. Δυστυχώς όσο κοινότυπο και αν ακούγεται προέκυψε από την ανάγκη μου να βοηθήσω και να υπερασπιστώ το δίκαιο και το καλό από το κακό… καθώς και για να κατακτήσω και το κορίτσι που μου άρεσε εκείνη την εποχή. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι τα παιδιά της γενιάς μου, είναι παιδιά της θρυλικής ταινίας του Καράτε Κιντ!!!

Το Καράτε πιστεύεις ότι μπορεί να διαμορφώσει έως ένα βαθμό τον χαρακτήρα ενός παιδιού; Να του διδάξει έννοιες όπως πειθαρχία, συνέπεια, διαχείριση αποτυχίας κ. τ. λ.;

Το Καράτε είναι βέβαιο ότι μπορεί να αναδείξει και να βελτιώσει κάποια χαρακτηριστικά του παιδιού, αλλά και να τα ενισχύσει, όπως την αυτό- πειθαρχία, την διαχείριση αποτυχίας, το νόημα της συνεχούς προσπαθείας κ. τ. λ.. Όμως είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το Καράτε δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Κύριο λόγο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού έχει πρωτίστως η οικογένεια του και εν συνεχεία το σχολείο και ο κοινωνικός του περίγυρος.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο κέρδος που μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί από την ενασχόληση του με το Καράτε;

Το Καράτε έχει διττή όψη!!! Από την μία είναι μία μορφή αθλήματος και πολύ ενδιαφέροντος αθλήματος μάλιστα και από την άλλη δεν παύει να είναι μία πολεμική τέχνη. Αν προσπεράσουμε τα προφανή που είναι η σωματική δραστηριότητα, η αρμονική κίνηση όλου του σώματος και τα λοιπά, που εδώ βέβαια αξίζει να σημειώσουμε ότι το Καράτε καλύπτει πολλά σημεία σε αυτό που αποκαλούμε καλή φυσική κατάσταση όπως είναι η δύναμη, η ευλυγισία, η ταχύτητα,η ακρίβεια και άλλα, υπάρχουν πολλά οφέλη πέραν της φυσικής κατάστασης και της σωματικής διάπλασης του παιδιού όπως είναι η στοχοθεσία η κοινωνικοποίηση, η διαχείριση του άγχους και της αποτυχίας, η επανάκαμψη μετά από ένα ατυχές αποτέλεσμα, η προσήλωση καθώς και πολλά άλλα που θα μπορούσα να μιλάω για ώρες. Αυτό που λέω στους μαθητές μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα 9/10 δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουν αυτά που μαθαίνουν σε επίπεδο σωματικής κίνησης δλδ να χτυπήσουν κάποιον ή να αμυνθούν από κάποιον…. αλλά είμαι βέβαιος και θα είμαι ευτυχισμένος αν χρησιμοποιούν και οι 10/10 μαθητές μου καθημερινά το Καράτε στη ζωή τους, είτε για να ξεπεράσουν μια δύσκολη κατάσταση σε προσωπικό επίπεδο, είτε για να επιτύχουν κάτι που θέλουν.

Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι πολεμικές τέχνες στην Ελλάδα; Πιστεύεις ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγαλύτερη προσπάθεια από τις αθλητικές ομοσπονδίες ώστε να προωθηθούν οι πολεμικές τέχνες τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην επαρχία;

Το Καράτε και γενικότερα οι πολεμικές τέχνες έχουν τεράστια άνθηση τα τελευταία χρόνια και μάλιστα αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Έλληνες Καρατέκα “φέρνουν” συνεχώς ευρωπαϊκά και παγκόσμια μετάλλια, τόσο σε επίπεδο ανδρών και γυναικών όσο και σε επίπεδο εφήβων και νέων. Αυτό που λείπει είναι να βρούμε τον τρόπο οι επιτυχίες τους να έχουν την ανταπόκριση που πρέπει στο κοινό, κάτι που πιστεύω ότι θα προκύψει και μέσω της προβολής από διάφορα ΜΜΕ.

Ποια είναι η άποψη σου για την αθλητική διάσταση του Καράτε; Οι αγώνες με στόχο κάποια διάκριση μπορούν να είναι σε ισορροπία με τις αρχές της τέχνης του Καράτε;

Αυτό είναι καθαρά θέμα του δασκάλου, αυτό που θέλω να τονίζεται συνέχεια είναι ότι το αγωνιστικό κομμάτι του Καράτε, είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της ευρύτερης έννοιας σ’αυτό που αντιπροσωπεύει η πολεμική τέχνη του Καράτε. Θεωρώ ότι αν γενικότερα ταυτιστεί το αγωνιστικό κομμάτι με το Καράτε τότε δυστυχώς έχει και μικρή διάρκεια ζωής. Το Καράτε πρέπει να γίνεται εφ’ όρου ζωής και αυτό είναι το ΠΟΛΥ σημαντικό στη συγκεκριμένη πολεμική τέχνη… ότι μπορεί να το εξασκεί τόσο κάποιο μικρό παιδί όσο και κάποιος ηλικιωμένος και να έχουν τα ίδια οφέλη και οι δύο.

Νίκος Τριανταφύλλου, ένας δάσκαλος Καράτε που διδάσκει στα παιδιά μας σημαντικές ηθικές αξίες όπως σεβασμός, πειθαρχία και αθλητική εντιμότητα!!!

Αν είχες μπροστά σου ένα παιδί που σκέφτεται να αρχίσει Καράτε αλλά για κάποιους λόγους διστάζει,με ποια λόγια θα τον παρακινούσες να αρχίσει αυτή την πολεμική τέχνη;

Αν είχα μπροστά μου ένα παιδί το οποίο θα ήθελε να ξεκινήσει την ενασχόληση του με το Καράτε, αυτό που θα του έλεγα εφόσον θα είχε κάποιες αμφιβολίες, είναι ότι πάντα προτού κάνουμε κάτι και αποφασίσουμε για κάτι πρέπει να έχουμε εικόνα, τι είναι αυτό. Οπότε καλό θα ήταν να έρθει να παρακολουθήσει ένα μάθημα Καράτε και ίσως αυτό το μικρό βήμα που θα κάνει, να περάσει δλδ την πόρτα του συλλόγου μας, να του αλλάξει και τη ζωή σε βάθος χρόνου.

Νίκο, είσαι δάσκαλος Καράτε του συλλόγου solarclubcorfu… Θα ήθελες να μας πεις ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας, σαν σύλλογος;

Σαν εκπαιδευτής Καράτε του συλλόγου solarclubcorfu στόχος ήταν, είναι και θα είναι η δημιουργία σωστών Καρατέκα με ότι αυτό συνεπάγεται. Με μια πολύ δυνατή παράλληλα αγωνιστική παρουσία των αθλητών μας, σε όλα τα επίσημα πρωταθλήματα της ομοσπονδίας μας. 

Προσωπικά τι σου έχει προσφέρει το Καράτε;

Αν έπρεπε να επιλέξω με μια λέξη, τι είναι αυτό που μου έχει προσφέρει το Καράτε αυτή η λέξη θα ήταν: αρμονία και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο!!!

Όπως όμως έχει διαμορφωθεί τώρα η κατάσταση το Καράτε μου προσφέρει ακόμη πιο πολλά, για την ακρίβεια πάρα πολλά πράγματα. Η συναναστροφή μου με τα παιδιά, αυτή η παλέτα χρωμάτων και συναισθημάτων που λαμβάνεις κάθε μέρα με την επαφή και την επικοινωνία σου με τα παιδιά, μου προσφέρει πάνω από όλα ένα τρομερό αίσθημα αισιοδοξίας. Ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες που είχαμε περάσει με την καραντίνα, η συναναστροφή με τα παιδιά με βοήθησε πάρα πολύ και εμένα σε προσωπικό επίπεδο ενώ παράλληλα έχει γίνει και ένας στόχος ζωής για μένα, αυτό το μοίρασμα των ονείρων των παιδιών, των αμφιβολιών που έχουν, των στόχων που βάζουν από κοινού να τις/τους παλεύουμε και εγώ να στέκομαι δίπλα τους, σαν αρωγός ώστε να τα βοηθήσω να επιτύχουν ότι εκείνα επιθυμούν!!!

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button