Science

Υπερακοΐα ή Υπερακουσία, που οφείλεται, με ποιες ασθένειες συνδέεται και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Η υπερακοΐα ή υπερακουσία δεν αποτελεί ασθένεια, αν και κάποιες φορές πρόκειται για ένα σύμπτωμα που συνοδεύει διάφορες ασθένειες. Επί της ουσίας είναι η αδυναμία να ανεχθεί κάποιος συνηθισμένους θορύβους του περιβάλλοντος όπως για παράδειγμα το τσαλάκωμα ενός χαρτιού ή τον θόρυβο του ανέμου. Τα επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με την υπερακουσία στο γενικό πληθυσμό είναι φτωχά. Σύμφωνα με μελέτες, το 15,2% του πληθυσμού της Πολωνίας και το 9% της Σουηδίας ανέφεραν πως έχουν έρθει αντιμέτωποι με κάποιου βαθμού υπερακουσία, ενώ υπολογίζεται πως περίπου το 40% των ατόμων με εμβοές εμφανίζουν παράλληλα και υπερακουσία. Αντίστοιχα υπάρχουν αρκετές μελέτες που συσχετίζουν την υπερακουσία με την βαρηκοΐα.

Τα συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στη σκέψη ότι ίσως πάσχει από υπερακουσία είναι διαφορά όπως:

 • Πόνος ή δυσφορία στο ένα ή και στα δύο αυτιά.
 • Αίσθηση ότι το αυτί τού ‘’δονείται’’.
 • Ζάλη ή αστάθεια.
 • Εμβοές.
 • Ενόχληση από απλούς καθημερινούς θορύβους όπως τον θόρυβο μιας ηλεκτρικής σκούπας ή ακόμη και το κελάηδισμα των πουλιών.

Τα αίτια της υπερακουσίας δεν μπορούν να προσδιοριστούν με σαφήνεια, μιας και η υπερακουσία μπορεί να αποτελεί ναι μεν σύμπτωμα μιας άλλης ασθένειας μπορεί όμως να έχει προκύψει και από εξωγενείς παράγοντες όπως ένας τραυματισμός.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες εμφάνισης υπερακουσίας είναι οι εξής:

 • Η ηχορύπανση (που συνήθως σχετίζεται με την εργασία).
 • Ένα τραύμα στο κεφάλι.
 • Βλάβη στο ένα ή και στα δύο αυτιά λόγω φαρμάκων ή τοξινών.
 • To φαινόμενο Recruitment, μια διαταραχή που συμβαίνει στα τριχοειδή κύτταρα του έσω ους και έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μία υπερευαισθησία στους υψηλούς τόνους.
 • Η πάρεση του προσωπικού νεύρου που προκαλεί και την παράλυση τού και καποιες φορές συνοδεύεται και από υπερακουσία.
 • Διαφορά μετατραυματικά σύνδρομα.
 • Αγχωτικές διαταραχές.
 • Εμβοές.
 • Κρανιακή ή οδοντιατρική διαταραχή.

Η διάγνωση της υπερακουσίας γίνεται αρχικά με μια επίσκεψη σε έναν γιατρό ΩΡΛ. Αφού ο γιατρός πάρει ένα ιστορικό στον ασθενή που αφορά την χρήση φαρμάκων, την ύπαρξη κάποιου τραύματος στο κεφάλι, ένα ιστορικό έκθεσης του ασθενούς σε θόρυβο ή την ύπαρξη σημαδιών κάποιας ψυχικής διαταραχής, μετατραυματικού στρες (PTSD) ή άγχους και κατάθλιψης μετά θα εξετάσει το μέγεθος της ενοχλήσης του ασθενούς σε διάφορους ήχους, διαφορετικής έντασης και ύστερα από μια γενικότερη αξιολόγηση της ακοής τού, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι άνθρωπος αυτός πάσχει από υπερακουσία.

Δυστυχώς για την υπερακουσία δεν υπάρχει σαφής και τεκμηριωμένη θεραπεία. Η θεραπευτική πρόταση διαμορφώνεται ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς. Σε πολλές κλινικές ΩΡΛ δοκιμάζεται η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, ενδεχομένως με μια εκπαίδευση στη διαχείριση του στρες. Αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά ή αγχολυτικά -σε περίπτωση που κυριαρχεί το άγχος- μπορεί να συνταγογραφηθούν, ώστε να μειωθούν οι εμφανίσεις υπερακουσίας. Επίσης σε έντονες ενοχλήσεις όταν ο πάσχων βρίσκεται σε εργασία που επικρατεί ενα θορυβώδες περιβάλλον μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορά προστατευτικά ακοής.

Πηγές :

 
 
 
 
Baguley, D. (2003). Hyperacusis. JRSM, 96(12), pp.582-585
 
Tyler, Richard S., Martin Pienkowski, Eveling Rojas Roncancio, Hyung Jin Jun, Tom Brozoski, Nicolas Dauman, Claudia Barros Coelho, et al. 2014. “A Review of Hyperacusis and Future Directions: Part I. Definitions and Manifestations.” American Journal of Audiology 23 (4): 402–19. https://doi.org/10.1044/2014_AJA-14-0010.
 
Pawel J. Jastreboff, Margaret M. Jastreboff, (2000). Tinnitus Retraining Trerapy (TRT) as a Method for Treatment of Tinnitus Patients. J Am Acad Audiol 11: 162-177
 
The relation of tinnitus, hyperacusis, and hearing loss. Jeffrey J. Nelson, MD Kejian Chen, MD, PhD., ENT-Ear, Nose & Throat Journal’ July 2004
 
Udi Katzenell, Samuel Segal (2001). Hyperacusis: Review and Clinical Guidelines. Otology & Neurotology 22:321-327
 
 
 
 
 
Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button