FashionFashion & Beauty

Burban bags… Οι ελληνικές τσάντες που κατακτούν την Ευρώπη.

Περίπου 40 χρόνια πριν, σε ένα μικρό εργαστήριο στην Παλατιανή της Αθήνας ο Γιάννης Ναλμπάντης επιχείρησε να σχεδιάσει και να ράψει την πρώτη του συλλογή από τσάντες. Είκοσι χρόνια αργότερα αποφασίζει να μετακομίσει πίσω στις Σέρρες και να συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στον τόπο καταγωγής του. Το 2015 η επόμενη γενιά ο Σπύρος και ο Γιώργος αποφασίζουν να αναλάβουν τη βιοτεχνία. Τα δύο αδέρφια με εργατικότητα και μεράκι απογειώνουν την εταιρία και δημιουργούν τσάντες με πρωτοποριακά σχέδια και άριστης ποιότητας υλικά και καταφέρνουν να φτιάξουν ένα emerging brand σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή τις Burban bags μπορούμε να τις “συναντήσουμε” σε Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Σουηδία.

Οι Burban bags είναι τσάντες unisex με ιδιαίτερο στυλ κατασκευασμένες από φυσικά υλικά, από ποιοτικά βαμβακερά υφάσματα και δέρμα, υφάσματα βαμμένα με μη τοξικά azo free χρώματα που μπορούν να φορεθούν από όλους, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Για την συνέντευξη αυτή λοιπόν είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί είμαι από αυτούς που πιστεύουν στη νέα γενιά… Γιατί πολύ απλά ο Σπύρος και ο Γιώργος  μας αποδεικνύουν ότι όλοι  μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να δημιουργήσουμε, μπορούμε να έχουμε όραμα, μπορούμε να κάνουμε μια οικογενειακή επιχείρηση δυνατή και ανταγωνιστική και να πετύχουμε.

Γνωρίζω ότι έχετε κάνει και οι δυο σπουδές και εργαζόσασταν  εκτός της οικογενειακής επιχείρησης. Το 2015 όμως πήρατε την βιοτεχνία στα χέρια σας. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να πάρετε μια τέτοια απόφαση.

Οι συγκυρίες. Το περιβάλλον ήταν τελείως ακατάλληλο, αλλά υπήρχε μια βάση πάνω στην οποία μπορούσαμε να αναπτύξουμε τις ιδέες μας. Εγώ είχα ήδη αρχίσει να πειραματίζομαι με τα πρώτα μου σχέδια και βίωνα ερασιτεχνικά τη σχεδίαση και τη τέχνη της κατασκευής τσαντών, ενώ ο Γιώργος έβρισκε πολύ ενδιαφέρουσα την προοπτική της ενασχόλησής μας  με τη βιοτεχνία. Το καλοκαίρι του 2014 δώσαμε μια ευκαιρία στο να αναπτύξουμε τη σκέψη μας αυτή, κοιτώντας περισσότερο το στόχο πάρα τα εμπόδια. Ένα χρόνο περίπου αργότερα και αφού είχαμε οριοθετήσει τα πρώτα μας βήματα, πήραμε την απόφαση να συνεργαστούμε και να το επιχειρήσουμε.

Οι Βurban bags είναι τσάντες unisex με ιδιαίτερο στυλ και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν στην πόλη αλλά και σε off town δραστηριότητες. Τι είναι αυτό που πιστεύετε τις κάνει τόσο ξεχωριστές και έχουν αγαπηθεί από τον Ευρωπαίο καταναλωτή;

Έχουμε τη τάση να σχεδιάζουμε σε minimal γραμμές , να πειραματιζόμαστε με τα χρώματα και να είμαστε επιμελείς στην κατασκευή, ενώ η ευκολία στη χρήση είναι για μας βασικό συστατικό. Αυτό που θέλουμε να προκαλούν οι τσάντες μας, είναι ένα αίσθημα ελευθερίας, όταν τις χρησιμοποιούμε. Μας αρέσει πολύ η αίσθηση των φυσικών υλικών, προσδίδουν και στο προϊόν αυτή τη φυσικότητα, κάτι που γίνετε αισθητό αμέσως μόλις βγάλεις μια τσάντα από τη συσκευασία της και έρθεις σε επαφή μαζί της. Η φιλοσοφία αυτή πίσω από τις Burban  πιστεύουμε ότι δίνει αξία στον καταναλωτή.

Σε μια παλιότερη συνέντευξη που είχε δώσει ο κύριος Γιώργος Ναλμπάντης είχε γίνει η εξής αναφορά: “παίρνοντας μια burban bag αγοράζουμε μια τσάντα από ύφασμα, μία τσάντα αντοχής, υψηλής ποιότητας φτιαγμένη  από φυσικά υλικά”… Μήπως τελικά έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα; Μήπως ήρθε η ώρα το καταναλωτικό κοινό να εκπαιδευτεί και να καταλάβει ότι ποιοτική δεν είναι μόνο η δερμάτινη τσάντα αλλά και μια τσάντα κατασκευασμένη από ύφασμα και καλής ποιότητας υλικά;

Νομίζω η στάση μας ως καταναλωτές θα μετατρέπεται περισσότερο σε ορθολογική παρά παρορμητική. Τα τελευταία ‘fast fashion’ χρόνια, βιώσαμε όλοι μας τουλάχιστον μια κακή – αχρείαστη αγορά. Αυτό πιστεύω επαναπροσδιόρισε τις αγοραστικές μας συνήθειες. Για μένα έχει περισσότερη αξία μια τσάντα ή ένα άλλο αξεσουάρ που το χρησιμοποιώ συνεχώς με ευχαρίστηση,  παρα 5 που τα χρησιμοποιώ occasionally ή καθόλου. Η ποιότητα κατά τη γνώμη μου είναι ένας συνδυασμός σχεδίου – υλικού και τελειώματος. Δεν έχει να κάνει μόνο με το υλικό. Υπάρχουν καλά υλικά που δουλεύονται με πολύ κακό τρόπο και το αντίθετο, νομίζω ως καταναλωτές το αντιλαμβανόμαστε ήδη αυτό. Εμείς από τη μεριά μας, κάνουμε συνεχώς προσπάθειες για να ενισχύσουμε την ποιότητα μας, αυτό αποτελεί μια δύσκολη και συνεχή διαδικασία. Ξοδεύουμε πολύ χρόνο και πόρους για να προσαρμόσουμε τις πρώτες ύλες στα θέλω μας και πλέον πριν καταλήξουμε σε σχέδιο, προηγούνται πολλά προ-δείγματα.

Σαν εταιρία έχετε εκφράσει την επιθυμία σας να συνεργαστείτε με φορείς, εταιρείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δίνουν έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία. Θέλετε να μου μιλήσετε λίγο γι’ αυτή σας την σκέψη;

Η κοινωνία μας μοιάζει  να βρίσκεται σε αντίθεση με το περιβάλλον και όχι σε συνεργασία μαζί του. Το  φυσικό περιβάλλον απουσιάζει ολοκληρωτικά από το αστικό μας τοπίο, το μέρος το οποίο ζούμε δηλαδή. Τα σχέδια μας στο άμεσο μέλλον περιλαμβάνουν συνεργασίες με φορείς που προάγουν την ανάπλαση του αστικού τοπιού αλλά και τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτοί είναι 2 τομείς στους οποίους είμαστε αρκετά ευαίσθητοι. Είμαστε σε αναζήτηση αυτών των φορέων και μόλις καταλήξουμε θα προσπαθήσουμε να προάγουμε το έργο τους και να συνεισφέρουμε έμπρακτα προς την εκπλήρωση του σκοπού τους. Θεωρώ πως μετα το εγκλεισμό μας, εκτιμήσαμε περισσότερο το εξωτερικό κοινό μας περιβάλλον και για αυτό το λόγο παρουσιάζεται μια ευκαιρία στο να αλλάξουμε τις πόλεις μας. Να δημιουργήσουμε πάρκα και ποδηλατοδρόμους και να δώσουμε στο περιβάλλον που ζούμε τη μορφή που του αξίζει. Αυτό, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια είναι πιο πιθανό να συμβεί.

Τι να περιμένουμε από τη νέα κολεξιόν των Burban bags για το καλοκαίρι του 2020;

Η Συλλογή μας για άνοιξη καλοκαίρι 2020 είναι ήδη διαθέσιμη με περισσότερα και πιο έντονα χρώματα σε μια γκάμα soft ή solid υφασμάτων. Επίσης, έχουμε ήδη προετοιμάσει προ-δείγματα για 3 νέα σχέδια μας, που ευελπιστώ να τα λανσάρουμε τον Ιούλιο και θα αποτελέσουν τη βάση για την επόμενη συλλογή μας ως προς το design, μέσα στα πλαίσια της φιλοσοφίας μας, για ποιοτικό αξεσουάρ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το πρωί έως το βράδυ και στο ενδιάμεσο.

Τον τελευταίο καιρό όλη η ανθρωπότητα βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας του Covid-19… Πως σας βρίσκει εσάς αυτή η δύσκολη κατάσταση; Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις που θα ακολουθήσετε;

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά και η πορεία για τη σεζόν δεν είναι σε καμία περίπτωση ξεκάθαρη. Θα πορευτούμε όμως  μαζί με τους συνεργάτες μας και θα προσαρμοστούμε. Δεν έχει νόημα να παγώνουμε μπροστά στο τι συνέβη και να ασχολούμαστε με αυτό. Έχει νόημα, να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους  μας  και να διαχειριστούμε τις αλλαγές από εδώ και μπρος. Ως χώρα, διαχειριστήκαμε σωστά τη κατάσταση και αυτό πρέπει να το κεφαλαιοποιήσουμε. Πρέπει περισσότερο, σε σχέση με τους προηγουμένους μήνες, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας  και να λειτουργούμε με συλλογική συνείδηση στην καθημερινότητά μας. Αυτό θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι, που το έχουμε ανάγκη όλοι μας.

Burban bags… Οι ελληνικές τσάντες που κατακτούν την Ευρώπη | Life Flow

Agiou Rafael 5A
Leukonas Serres
62100 Greece
T +30 2321038797
F +30 2321050316
www.burban.gr

Instagram: https://www.instagram.com/burban_bags/
Facebook : https://www.facebook.com/Burbanbags/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button